Védetté nyilvánították a Máriássy-hársfákat Stólában

Védetté nyilvánították a Máriássy-hársfákat Stólában

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/05/24
A hársfák korát 210-250 évre becsülik.
Hirdetés

A közelmúltban a Máriássy hársfákra utaló táblát helyeztek el a Menguszfalva (Mengusovce) és Felsőhági (Vyšné Hágy) között fekvő Stóla (Štôla) község fölött található zöld jelzésű túraútvonalon. A hársfákat 2024. januárban nyilvánították védetté, melyek így a Szlovák Köztársaság kulturális örökségének részét képezik. Korukat 210 és 250 év közé becsülik, és ahogy a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) közösségi oldalán olvasható, a hársfákat egy km-el Štôla község fölött, Felsőhági irányában találhatják meg a látogatók.

Az egyik hársfa kerülete 501 centiméter

A két nagylevelű hársfa esztétikai, ökológiai és történelmi jelentőséggel bír, Stóla legöregebb fái közé tartoznak. Az egyik hársfa kerülete 501 centiméter, a másik 338 centiméter. „A hársfák megjelenésüknél fogva egyedülálló tájképi elemet alkotnak a Tátra lábánál” – áll a fák védelmét kezdeményező projekt leírásában. A hársfák a Máriássy család Alsóhágiban (Nižné Hágy) egykor volt udvarházához tartoztak. „A kastély és a gazdaság épülete 1820-ban épült Alsóhágiban, a hársfákat valószínűleg ezekben az években, vagy valamivel korábban ültették. Volt ott egy halgazdaság, Máriássy András abból látta el hallal a Magas-Tátra első szállodáit. A kastély később a Hohenlohe családé lett” – olvasható a projektben.

Védetté nyilvánították a Máriássy-hársfákat Stólában-1
Máriássy-hársfa
Védetté nyilvánították a Máriássy-hársfákat Stólában-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TANAP)

Az említett zöld jelzésű túraútvonal Stólából Újszéplakra (Nová Polianka) vezet, onnan pedig tovább lehet menni Tátraszéplak (Tatranská Polianka) és a Felkai-völgy (Velická Dolina) felé.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés