Vigyázzunk a lenyűgöző, de veszélyes kaukázusi medvetalppal! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/08/03
Hirdetés

 

Annak ellenére, hogy a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársai a TANAP illetékességi területén már hosszú ideje jelentős erőfeszítéseket tesznek a Kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) invazív fajának teljes felszámolására, szórványosan még mindig találkozhatunk vele. Leggyakoribb előfordulási helye a Magas-Tátra térségében található, de pl. Liptószentmiklós környékén is észlelték. A nemzeti park idén is folytatja növény a szisztematikus irtását, következetesen kivágják és begyűjtik az összes virágot, hogy megakadályozzák a magok beérését és későbbi vetését. Ennek az egészségkárosító, égési sérülésekhez hasonló súlyos bőrkárosodást okozó invazív fajnak több egyedét kiirtották már. A növény ebben az időszakban a gigantikus, két-négy méteres magasságával, valamint hatalmas, élesen vágott leveleivel és hatalmas fehér virágzatával vonzza a tekintetet, amely augusztusig virágzik és átmérője meghaladja a fél métert.
Régebben kertekben, parkokban dísznövényként termesztették, innen került a vadonba, ahol elkezdett kiterjedten terjedni. Leggyakrabban hulladéklerakókban, a települések belterületén, erdőállományok környezetében, de leginkább vízfolyások környékén található, amelyek jelentősen hozzájárulnak elterjedéséhez. Egy anyanövényen több tízezer mag érhet be, amelyek több évig fenntartják a csírázást.
FIGYELEM: A kaukázusi medvetalp egészségügyi szempontból növényvilágunk legveszélyesebb növényének számít. Bőrrel érintkezve leve bőrégést vagy hólyagokat okoz. Hatásuk megsokszorozódik, ha a bőrt napfény éri. Ha a természetben séta közben találkozunk vele, semmiképpen ne nyúljunk hozzá és ne törjük meg, ezzel elkerülhetőek a súlyos egészségügyi problémák.
Forrás és fotó: https://www.tanap.sk

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés