A Tátrában már nagyobb magasságban is virágzik a kankalin Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/06/16
Hirdetés
A Magas-Tátra lábánál már virágoznak a közönséges kankalinfajok (sugárkankalin és tavaszi kankalin), de a magasabban fekvő területeken, ahol később köszönt be a tavasz, a kankalinok még csak most kezdenek megjelenni. Amint erről a Tátrai Nemzeti Park Igazgatósága (TANAP) tájékoztatott, ezek sok esetben kevésbé elterjedt és ritka fajok.
Az alpesi környezetben megtalálható, sárgás virágú cifra kankalin (vagy medvefülkankalin) mészkő alapkőzeten virágzik. „Bőrszerű, sima, húsos levelei vannak, egyik ismert nevét is ennek a tulajdonságának köszönheti” – áll a TANAP tájékoztatójában.
Vannak azonban olyan kankalinfajok is, melyeknek színe nem sárga, hanem rózsaszín vagy lila. Az északi, hideg és szeles lejtőkön és havas területeken, különösen a szubalpin és az alpin övezetben él az apró kankalin. „Lila virágai szorosan a földhöz simulnak, egyesével, csomókban vagy csoportokban nyílik. Apró termete és bőrszerű levelei a kedvezőtlen alpesi viszonyokhoz való alkalmazkodással függnek össze”- írja a TANAP tájékoztatója.
Az összes faj közül a legritkább a hosszúvirágú kankalin (Primula halleri), amely a rózsaszín-lila vagy lila virágú fajok közé tartozik. Virágait kifejezetten hosszú koronacső jellemzi. Szlovákiában csak a Bélai-Tátrában él, de ott sem gyakori faj, csak néhány területen fordul elő.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés