Fehér zászpa / Veratrum album Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/29
Hirdetés
A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, akár 50-150 cm magasságúra is megnövő fehér zászpa június és augusztus között hozza virágait. Végálló, fürtös bugavirágzata dús virágú, 30–60 cm hosszú, kocsánya rövidebb a murvánál. Hat lepellevélből álló, 10-20 mm széles virágai csillag alakúak, fehér, külső oldalán zöldes, vagy mindkét oldalán sárgászöld színűek, az alsók hímnősek, a felsők csak porzósak. Toktermése 10-15 mm hosszú, ritkás szőrű. Tövén megvastagodó hengeres szárán merev, ép szélű, a száron csavarvonalban növő levelei szórt állásúak, széles-tojásdadok, párhuzamosan erezettek, hosszában erősen redőzöttek, fonákjukon pelyhes-molyhos szőrűek, lándzsásak. Lápréteken, alpesi legelőkön, nedves erdőfoltokon 1500-1800 méter között fordul elő, de akár 2300 m-ig találkozhatunk vele, és szórványosan 1500 m alatt is, főleg meszes és szilikátos talajon.

Megjelenése már messziről felkelti a figyelmet, a legelő jószág azonban elkerüli. Virágok nélkül könnyen összetéveszthető a sárga tárniccsal. A fehér zászpa alfajaként és önálló fajként is ismert a kifejezetten magashegységi növénynek számító havasi zászpa (Veratrum lobelianum). Nagy termetű, a nemzetség könnyen felismerhető. Virágos szára másfél méter magas is lehet, a virágok fürtös füzérben nyílnak, hat zöld lepel alkotja őket. Magashegyi patakok partján, hegyi réteken, törpefenyvesek szélén virágzik júliusban.
Elmebaj elleni gyógyszerként használták az ókori görögök. Szárított gyöktörzsét – nem veszélytelenül – már az ókorban is tüsszentőporként használták, de alkalmazták láz- és idegfájdalom-csillapítására, tetűirtásra is. Régen úgy vélték, hogy a tüsszentés tisztítja az agyat és erősíti a gondolkodást, vagy az igazságot bizonyítja. Tudományos nemzetségneve emiatt a latin vernus (igaz) szóból ered. Erősen mérgező hatása miatt ma már – közvetlenül használva – csak az állatgyógyászatban van némi szerepe. Vérnyomáscsökkentő alkaloidjait a protoveratrint és a germerint a gyógyszeripar dolgozza fel. Halálosan mérgező alkaloidjai még az ép bőrön is áthatolnak.

Forrás: http://hu.wikipedia.org; http://novenyhatarozo.info; Margot és Roland Spohn: Melyik virág ez?
Hirdetés
Hirdetés