A Tátra virágai - Tavaszi tárnics (Encián) Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/03/28
Hirdetés

Ahogy közeledik a tavasz, a Tátrában kirándulva egyre jobban várjuk az első virágok megjelenését. A Tátra magasabb régióiban erre még várni kell néhány hetet, de azon társaink, akik az évnek ebben a szakaszában tátrai túrára indulnak, szerencsés esetben láthatnak a hó alól kikandikáló, esetleg kisebb, napsütötte foltok aljnövényzetéből előbújó kora tavaszi virágokat.

Én magam a tátrai virágok szerelmese vagyok, a tavasztól őszig terjedő időszakban nem csak a tavak, vízesések, csúcsok szépségében gyönyörködöm, de közben igyekszem észrevenni a látóterembe kerülő szebbnél szebb alpesi virágokat is.
A következő hetekben, hónapokban szeretnék bemutatni néhányat a Tátra sokszínű élővilágának esztétikailag talán legmegkapóbb részéről, a Tátra vadvirágaiból. Hangsúlyozni szeretném, hogy nem vagyok szakember ebben a témában, az utóbbi években azonban egyre tudatosabban fordultam a tátrai virágok felé, a korábbi évek gyakorlatától eltérően mostanában már kifejezetten keresem és fotózom a vadvirágokat. Bízom benne, hogy a Tátra szemet gyönyörködtető, különleges, csak ott élő virágai az itthon is élő, ismert virágokkal együtt elnyerik majd az olvasók tetszését.

Virágkörképünk egy jól ismert és méltán népszerű virág, a Magas-Tátra egyik jelképének tekintett tavaszi tárnics, közismert nevén az encián bemutatásával kezdődik.

Tavaszi tárnics (Encián) / Gentiana verna

A tárnicsfélék családjába tartozó tavaszi tárnics a mészalapú sziklás, törmelékes lejtők, fennsíkok, havasi rétek lakója. A 8-15 cm magas évelő növény a Tátrában 800 és 2100 m közötti magasságban májustól júliusig virágzik, de meleg, napos őszi időben másodvirágzása is lehetséges. Legmagasabban a Nyugati-Tátrához tartozó Vörös-hegyeken (Czerwone Wierchy) fordul elő, valamivel 2100 m. felett. 15-25 mm átmérőjű, jellegzetes azúrkék színű, ritkán fehér virágai magányosan nyílnak. A gyertyatartóra emlékeztető formájú, felálló virágokat öt, laposan szétterülő, ovális pártacimpa alkotja, melyek között egy-egy kétfogú függelék található. Ezek a gyönyörű kis virágok érzékenyen reagálnak a hőmérséklet változására, ezért éjjel, erős szélben, vagy 10 °C alatti hőmérsékleten összezáródnak.
A tárnicsfélék családját kivéve ritkán találkozunk a növényvilágban ilyen tökéletesen tiszta kék színnel. A kék köztudottan a hűség színe, emiatt a néphagyományban a tavaszi tárnics a hűség jelképének számít. Számos babona is fűződik hozzá, az egyik angol babona szerint balszerencsét hoz, ha a tavaszi tárnicsot beviszik a házba, aki mégis megteszi, azt villámcsapás fogja érni. Hazánkhoz hasonlóan Szlovákiában és Lengyelországban is védett faj.
Hirdetés
Hirdetés