2020. augusztus 3., hétfő

Túrázás a Tátrában kutyával

A Lengyel-Tátrában kutyával csak a Chochołowi-völgyben (Dolina Chochołowską) és az Alsó erdei úton (Drogą pod Reglami) lehet kutyával túrázni, Szlovákiában viszont nincs ilyen tiltás, de nem minden útvonal alkalmas négylábú kedvenceink számára. Íme néhány javaslat, hova érdemes elindulni a Tátrában egy kutyával.
Amikor szabadságra megyünk, nem mindig találunk olyan valakit, akivel jó szívvel otthon hagyhatjuk a kutyánkat, ezért sokszor magunkkal kell vinni őket. Ne feledjük azonban, hogy a lengyel Tátrai Nemzeti Parkba (TPN) a vadon élő állatok biztonsága érdekében tilos kutyát bevinni. A tilalom megszegéséért a nemzeti park őrei 50-től 500 PLN összegig terjedő bírságot szabhatnak ki. Kutyával történő túrázás csak a Chochołowi-völgyben, a Szürke-rét (Siwą Polana) és a Chochołowi menedékház (Schronisko na Chochołowskiej Polanie) közötti szakaszon megengedett, de a kutyát természetesen itt is pórázon kell vezetnünk. Az útvonal részben aszfalt úton, részben köves úton halad. A nemzeti park területén négylábú társainkkal az Alsó erdei úton is sétálhatunk, amely Zakopane és Kościelisko között található.


A Tátra szlovák oldalán nincs ilyen tilalom, így elméletileg bárhol túrázhatunk kutyájával – ez azonban nem azt jelenti, hogy minden turistaút alkalmas kedvtelésből tartott állataink számára. Nem minden kutya szereti a kitettséget, mások nehezebben viselik egy hosszú túra nehézségeit. Abban az esetben is gondok lehetnek, ha a túraútvonalon mesterséges segédeszközök vannak elhelyezve. De akkor hová induljunk kedvenc háziállatunkkal?

1) Poprádi-tó (Popradské pleso)
A Poprádi-tóhoz vezető túra semmilyen technikai nehézséget nem okozhat. A tó partján álló menedékházak elérésére két lehetőség van: a Poprádi-tó villamos megállóhelytől a kék jelzésű, kényelmes, aszfaltozott turistaúton, vagy Csorbatóról a piros jelzésen, amely sziklás, erdős hegyoldalon vezet.

2) A Felkai-völgy a Sziléziai házig
A Felkai-völgy bővelkedik gyönyörű szegletekben, a Sziléziai ház (Sliezsky dom) nevű hegyi szálloda pedig festői környezetben fekszik a Felkai-tó (Velické pleso) partján, a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) lábánál. A völgybe a Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) induló zöld jelzésű turistaút vezet, amely nem okozhat nehézségeket háziállatainknak.

3) A Késmárki-Fehér-víz völgyébe (Dolina Bielej vody kežmarskej)
A Fehér-víz (Biela voda) parkolóból induló sárga jelzés eleinte egyenletesen emelkedve vezet a hegyre az erdőn keresztül, majd a törpefenyők között köves úton érkezik meg a Zöld-tó (Zelené pleso) mellé. A Zöld-tavi menedékháztól (Chata pri Zelenom plese) tovább mehetünk a Nagy-Fehér-tóhoz, ahová a piros jelzésű turistaút vezet.

Amikor úgy döntünk, hogy kutyával indulunk a hegyekbe, mindenekelőtt vegyük figyelembe kutyánk képességeit. Házikedvenceink számára elsősorban a könnyebb, völgyekben vezető turistautak a megfelelőek, melyek nem túl nehezek a kutyák számára.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

6 megjegyzés:

 1. Tavaly szeptemberben többek között a következő felirat fogadott minket a Három-forrásnál a Tátrai Nemzeti Park bejáratánál: "In order to protect animals in their natural environment it is allowed to walk dogs only with muzzle and on a leash. In natural reservations it is not allowed to release, walk on a leash and carry dogs." Előző nap több kutyát is láttunk a Kapor-csúcson derékszíjra rögzített pórázon vezetve. Ott felelőtlen módon a Nagy-Hincó-tó felett nem kötöttük újra pórázra a kutyánkat, ami azonnali intézkedésre sarkallt egy őrt. Szerencsére németül lehett vele diskurálni, mely során kiderült, hogy bizonytalan a nemzeti park szabályzatát illetően és inkább zsigerből cselekszik. Állítása szerint a lengyel oldalon lehet csak kutyával túrázni, a szlovák oldalon nem (ez jelen cikkel is ellentétes és a felkészülés során is azt találtuk, hogy a lengyel oldalon sokkal korlátozottabbak a lehetőségek). Együttműködésünknek köszönhetően pénzbüntetés szóba se került, viszont a párom a kutyánkkal azonnal visszatért a tóhoz, amíg én felfutottam a csúcscsokival, hogy ne kelljen hazavinni. A csúcs alatt fotóztam a fent említett derékporázon vezetett kutyákat. Gazdáikra a kedves őr egy szempillantást se vetett felfelé menetben. Meginterjúvolva őket kiderült számomra a turpisság: elmondásuk szerint a derékhevederes megoldás megtűrt kategória, habár a lefelémenetben utolért őr érdeklődésemre elmondta, hogy a Tátra nem a kutyáké, hanem az embereké, és a kutyák csak a menedékházakig mehetnek (még ez is ellentétes a kezdeti zsigeri kutyatilalommal a szlovák oldalt illetően), továbbá a saját elégtelen munkavégzését bizonyítja. Visszatérve a Három-forrásnál szereplő felirathoz az a kérdésem, hogy mégis mi a búbánatot jelent. Kiírják a nemzeti park bejáratánál, hogy a vadon élő állatok védelme érdekében pórázon és szájkosárban lehet csak kutyát sétáltatni (ezzel teljes mértékben egyetértünk). Eddig tehát megengedő a szabály, melyet a tábla mögé igyekvő ember széles mosollyal fogad. A következő mondat szerint pedig a nemzeti parkokban tilos pórázon vezetni vagy kézben cipelni kutyát. Itt már egyszerre kezd görbülni a száj, felvonódni a szemöldök és értetlenkedni a józan paraszti ész! Halmazelmélet alkalmazásával és néhány helyi természetjárók bátorításával végül pórázon felvezettük kedvencünket a Kis-Krivánig, de nem vágyunk vissza a Magas-Tátra infantilis, angol humort is meghazudtoló kutyakálváriájába. Ausztriában több hegy van és többen beszélnek németül, ráadásul a kutyát sem érdekli a kutyád ✌. Apropó, a Csorba-tónál majdnem éhen haltunk, mert kutyábarát éttermet csak a hanyatló Nyugaton üzemeltetnek. Kedves Szlovákia, van még mit tanulni a turizmusról Ausztriától! A német hablatyolás az értelmetlen angolsággal - legalábbis következetesség nélkül - megfogalmazott szlovák szabályokról édeskevés, bár most a vírushelyzet miatt biztosan az őrök is egyre több szlovák szót hallhatnak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A kutyával történő túrázás szabályai elég egyértelműek a Tátrában: a szlovák oldalon pórázon és szájkosárral lehet, a lengyel oldalon még pórázon sem. Az mondjuk elég szomorú, hogy a nemzeti park őre nincs tisztában a szabályokkal, a pozitívum ebben az esetben talán csak az, hogy legalább nem büntetett olyanért, amiben nem volt biztos...

   Törlés
  2. Attila . 2020. Aug.-ban több napot töltöttünk a Csorba tónál mindenhova beengedtek minket a kutyussal az éttermekbe, sőt vizet hozat neki! Jókat túrázunk évek óta a Tátrában hasonló volt Ausztria,Szlovénia,Olaszország! A problémát magadban keresd. Megkérlek maradj otthon nem kell erőltetni a külföldi utazást még kutya nélkül sem. Ha szükséges fotókkal igazolom állításaimat. Van mit tanulni a magyaroknak.( külföldre járok, hogy ne találkozzak Hozzád hasonlókkal )

   Törlés
  3. Kedves Rdm! Nem szükséges fotóval bizonyítani semmit, szívesen fogadok bármilyen tippet. Mostanában sajnos ritkán járok Magyarországon (nem mintha kerülni szeretném Önt), de nem zárkózom el egy véletlen találkozás lehetősége elől itt külföldön sem. Ezen a konstruktív oldalon mások személyének kritizálását kifejezetten destruktívnak tartom. Elnézést kérek az olvasótársaktól, ha esetleg érzelmileg túlfűtött volt a leírásom. Egy ellentmondásra szerettem volna felhívni a sporttársak figyelmét a Magas-Tátrában való kutyával túrázással kapcsolatban, valamint arra, hogy az általunk véletlenszerűen felkeresett 3-4 étterem nem szolgált ki minket a kutyánk okán. Ezek szerint csak pechünk volt. A parkőrrel történt incidens - amely nagyobbrészt a mi hibánk volt - és az éttermi kudarcaink együttesen vezettek a szlovák turizmussal szemben - sajnos túlságosan általánosítva - megfogalmazott kritikámhoz. Többéves Alpok-beli menedékház látogatásaim (kutya nélkül) és néhány ázsiai hegymászás után szerencsésnek mondhatom magamat, hogy láttam már ezt-azt. A kutyás túrázás újabb kihívások elé tudja állítani a jóhiszemű, talán már naiv túrázót, de nincs rossz idő, csak felkészületlen turista!

   Törlés
 2. A szajkosar kotelezo volta lenyegeben kizarja a turazas lehetoseget.

  VálaszTörlés
 3. Mi Zakopane környékén szereztünk hasonló tapasztalatokat. Gyakorlatilag 1 helyen tudtunk csak sétálni a kutyáinkkal, az összes többi célpont elérhetetlen volt a nemzeti parkokban emiatt az ostoba tiltás miatt. Szerencse volt, hogy tavasszal jártunk ott, mert egytől eltekintve az éttermekbe sem engedték be a kutyákat, mindenütt csak a teraszokon tudtunk enni. Úgy tekintenek rájuk, mint a leprásokra, több ember félt is tőlük (egy border collie-ról és egy skót juhászról beszélünk, :-O ), ha a házaknál láttunk kutyákat ,mind láncra voltak kötve. Egyedül a tutajozás volt lehetséges kutyával. Lengyelország levizsgázott a szememben, soha többet nem megyünk oda, pedig maga az ország tényleg csodaszép, de inkább megyünk Ausztriába, Szlovéniába, Olaszországba, ahol senmi nem csesztet minket a kutyák miatt. Elképesztő ez 2021-ben.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...