Elpusztult Eliška kölyke

Elpusztult Eliška kölyke

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2024/01/08
Peter Petras, a Rainer-kunyhó bérlője 2023 utolsó előtti napján osztotta meg közösségi oldalán, hogy elpusztult Eliška kölyke, a család negyedik generációjának tagja.
Hirdetés

Peter Petras, a Rainer-kunyhó bérlője az óév utolsó előtti napján, nem sokkal dél előtt osztotta meg közösségi oldalán, hogy elpusztult Eliška 2023-ban született kölyke, a család negyedik generációjának tagja. A bérlő az állat pusztulásának okaként kutyatámadásra gyanakszik.
„A 2023-ban született nőstény rókakölyök a negyedik generáció tagja” – mondta Peter Petras a kunyhó közelében talált elpusztult rókakölyökről, akit mancsairól és pofája mintázatáról ismert fel. A rókakölyök legfeljebb két napja pusztulhatott el.

Pusztulását harapott seb okozta

„Az alkalmazottunk szerdán még látta a kölyköt, aztán eltűnt. December 30-án két turista aztán azzal az információval fordult hozzám, hogy vérfoltot láttak a turistaút alatt, és azt gondolják, hogy egy róka fekszik ott” – mondta, és azonnal a helyszínre sietett. „Lementem a turistaútról, és először egy kisebb, majd egy nagyobb vértócsát találtam, ettől kb. hat-hét méterre egy róka feküdt. Harapott seb volt a nyaka alatt, biztosan megfojtotta valami. Nyomokat kerestem, az egyik nagyobb nyom úgy nézett ki, mintha egy kutyától származna, ezt azonban nem tudom biztosan megerősíteni” – írta le a róka megtalálásának történetét.

Valószínűleg egy kutya lehetett a támadó

Peter Petrasnak megvan a saját elmélete arról, hogy mi és hogyan történhetett. „Az történhetett, hogy egy kutya támadta meg a kis rókát, aki sérülten a turistaút alá zuhant. Feltételezem, hogy az első vérnyomok közvetlenül az ösvény alatt vannak” – mondta. Pontosítja, hogy ez a Rainer-kunyhó felé vezető turistaút kb. háromnegyed részénél történt, a kunyhótól kb. 10 percre, a piros jelzésű Felső turistaút (Magistrále) felé.

Elpusztult Eliška kölyke-1
Eliška kölyke
Elpusztult Eliška kölyke-1
Forrás: Peter Petras FB

A bérlő kizárja annak lehetőségét, hogy a rókát farkas vagy medve támadta volna meg. „A Tátrában eltöltött 60 év alatt nem láttam farkast ebben a magasságban. A medve pedig nagy tömegű állat, a nyomok mélyek és nagyobbak lennének. Lehetett volna egy hiúz is, de az felfalta volna” – magyarázta. Petras lefotózta a rókát és a nyomokat, majd felvette a kapcsolatot a Tátrai Nemzeti Parkkal. „A nemzeti park dolgozói kijönnek és megvizsgálják az esetet” – tette hozzá.

Négylábú házi kedvenceink nélkül a menedékházakhoz

Az elpusztult rókáról szóló bejegyzés alatt, aki anyjával, Eliškával együtt a Rainer-kunyhó egyfajta kabalája és a Tátra egyik vonzereje lett, megszaporodtak a kutyáknak a magashegyekbe történő bevitelét ellenzők hozzászólásai. Sokan sajnálkozásukat fejezték ki az állat elpusztulása miatt, kritizálták a felelőtlen kutyatulajdonosokat, és komoly pénzbírságot követeltek azoknak, akik nem tartják be a tilalmat.
2023. december 15-től érvényes a Tátrai Nemzeti Park új látogatási rendje, eszerint a turisták ma már csak azokra a helyekre mehetnek kutyájuk társaságában, ahol mormoták, zergék és más ritka vagy veszélyeztetett állatfajok nem fordulnak elő. Ennek értelmében pl. a Zöld-tó (Zelené pleso) vagy a Felső turistaút (Magistrála) egésze le van zárva a kutyák elől. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kutyás turisták felmehetnek a Tarajkára (Hrebienok), de tovább, pl. a Hosszú-tavi menedékházba (Zbojníčka chata) már nem.
Petras szerint azonban a turisták nem tartják tiszteletben a tilalmat. „Szombat reggel kb. 15 kutyát számoltam meg” – mondta. A szomszédos Lengyelországban szigorúbb szabályok érvényesek. „Ott még hátizsákban vagy kosárban sem viheted magaddal a kutyádat. Olvastam egy hölgyről, akinek egy kutya volt a hátizsákjában, és 300 złotyra büntették” – mondta. „Más nemzeti parkokban pl. úgy ellenőrzik a kutyákat, hogy visszaúton megnézik, van-e kutyaürülék a gazdi hátizsákjában.

Következnek a bírságok

Peter Petras meggyőződése, hogy a fegyelmezetlen turistákat, akik továbbra is kutyájukkal együtt túráznak a tiltott helyeken, a kamerák és média szeme láttára kell ellenőrizni és megbírságolni. „Csak így lehet elkezdeni beszélni arról, hogy ez komoly dolog, és valamit tenni kell ellene” – szögezte le.

Csak egy szomorú adat a statisztikában

Peter Spitzkopf, a TANAP igazgatóhelyettese elmondta, hogy a természetvédők minden évben több mint 150 állat pusztulását észlelik vagy jelentik nekik. Ezek között ritka és védett állatfajok is vannak. „Amikor egy elpusztult állatot találnak, első lépésként ki kell vizsgálni hogyan pusztult el az állat, és hogy nem véletlenül lőtték-e le illegálisan, altatással. Az esetet ezt követően további vizsgálat céljából továbbítjuk a szlovák rendőrségnek” – mondta, hozzátéve, hogy az esetet dokumentálják és nyilvántartásba veszik.
„Nem lehet nyomozást folytatni, különösen, ha egy állatot egy másik állat ölt meg. A róka esetében Petras úr szavai szerint gyanítható, hogy egy kutya ölte meg. Az ügyet csak akkor lehetne megoldani, ha ismert lenne a kutya gazdája” – tisztázta.
„Mivel a kutya gazdája nem ismert, ahogy az sem, hogy kutya vagy farkas okozta-e a pusztulását, az elpusztult róka csak egy újabb szomorú szám lesz a nemzeti park által vezetett, 2023-ban elhullott állatokról szóló statisztikában” – zárta Spitzkopf.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk/

Hirdetés
Hirdetés