Jelentősen csökkent a medvékkel kapcsolatos esetek száma a Tátrában

Jelentősen csökkent a medvékkel kapcsolatos esetek száma a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/08/17
Korábban egyetlen éjszaka alatt akár hat medvét is el kellett kergetni a településekről
Hirdetés

A Magas-Tátra az egyik sikeres példa arra, hogy a medveproblémát nem lehet egyik napról a másikra megoldani, ehelyett a hosszú távú megoldásokra és a megelőzésre kell koncentrálni. Ezt Szlovákia környezetvédelmi minisztere jelentette ki júliusi tátrai látogatása során. A miniszter emlékeztetett a néhány évvel ezelőtt a medvékkel és a konténerekkel kapcsolatos problémákra, majd ennek megoldásaként a megelőzés és a zárható konténerállások építésének fontosságára.

Csökkent az emberek és a medvék érintkezése

Az ember és a medve érintkezéséről szóló bejelentések csökkenését Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park igazgatója is megerősítette. „Emlékszem azokra az évekre, amikor a Magas-Tátrából egy éjszaka hat különböző egyedet üldöztünk el” – jegyezte meg. Véleménye szerint a megoldásban az önkormányzattal való együttműködés, a környezetvédelmi alaptól származó támogatás és a megelőző intézkedések segítettek. 2020-ban csak Ótátrafüreden (Starý Smokovec) és környékén 128 bejelentést regisztráltak, míg tavaly csak négyet. Hozzátette, hogy idén például a barnamedve-beavatkozó csoport eddig nem jelentett konkrét eseményt a tátrai települések belterületén. 
„Ha nem akarjuk, hogy a medvék a településeken sétáljanak, intézkednünk kell, hogy ne vonzza őket a könnyen hozzáférhető táplálék. Rendkívül intelligens állatokról van szó, előfordulhat, hogy valaki használat után nem csomagolja össze a grillsütőt, kint hagyja a kutya ill. madáreleséget. A medve ezt megérzi, és reagálni fog. A megelőzésnek kell az első helyen lennie” – hangsúlyozta Majko.

A medvék élelemért jönnek

„A Tátrában egyértelműen azonosítottuk a medvéknek a települések belterületén történő megjelenésének okát, így elsősorban ennek megoldásán kezdtünk el dolgozni” – mondta Michal Haring, a TANAP zoológusa, korábban a barnamedve-beavatkozó csoport vezetője. A medvéket a múltban a nem medvebiztos hulladéktárolókban elhelyezett hulladékok vonzotta a településekre. 
„Elkezdtünk dolgozni a hulladékgyűjtők biztosításán, ezzel együtt el kellett távolítani a problémás egyedeket. Két év elteltével ennek eredményeként más egyedek már nem jönnek a településekre, mert nem jutnak élelemhez” – magyarázta Haring. Véleménye szerint a véletlenszerűen kiválasztott, normális életüket a hegyekben élő egyedek átgondolatlan kilövésének semmi értelme sincs. „A medve nem azért megy az ember közelébe, hogy megtámadjon minket, a medve a könnyen hozzáférhető élelem után kutat, amit el akar fogyasztani” – tette hozzá a nemzeti park igazgatója.

Jelentősen csökkent a medvékkel kapcsolatos esetek száma a Tátrában-1
Medve a Tátrában
Jelentősen csökkent a medvékkel kapcsolatos esetek száma a Tátrában-1
Forrás: Przemysław Piegza - Fotografia

Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere, Jozef Štefaňák is pozitívan értékeli a város helyzetét. „Nem arról van szó, hogy a medvék nem zavarnak minket, hiszen nem tűntek el teljesen. De ha a városi és állami rendőrség, a beavatkozó csoport, a természetvédők jó munkát végeznek, a város területén elhelyezett medvebiztos konténereknek és hasonló intézkedéseknek köszönhetően hiszem, hogy kevesebb lesz a probléma” – jelentette ki.
A Tátrában és a Tátra alatti településeken a nemzeti park november végéig több mint száz újabb medvebiztos konténerállást, a kommunális hulladék számára biztonságos kukákat, a méhcsaládok biztosítására pedig közel harminc elektromos kerítést tervez telepíteni.

Már megkezdődött a megvalósítás

„Ehhez időre, mindenki összefogására és a lakosság akaratára is szükség van. A medveprobléma megoldására nincs általános recept. Azokat a medvéket, akiknek már olyan szinten megváltozott a viselkedésük, hogy nincs remény annak visszafordítására, természetesen ki kellett lőni” – mondta Majko. Az elmúlt években a Tátrában összességében nem csökkent a medvepopuláció, de több egyed elpusztult pl. az autópályán, a vasúti síneken vagy a közutakon.
A Tátra jó példaként szolgál

Jelentősen csökkent a medvékkel kapcsolatos esetek száma a Tátrában-2
Medve a Tátrában
Jelentősen csökkent a medvékkel kapcsolatos esetek száma a Tátrában-2
Forrás: Przemysław Piegza - Fotografia

A miniszter szerint Szlovákiának már nem csak külföldről kell információt gyűjtenie a medveprobléma megoldásáról, ma már a Tátra is jó példaként szolgál. „A kormány hivatalos szervként ragaszkodik az elemzésekhez, a számokhoz, kimondottan fontosnak tartjuk, hogy az emberek és medvék közötti találkozások egyre kisebb számban forduljanak elő, hiszen ezt senki sem akarja. Az otthonokat veszélyeztető problémás medvékkel gyorsan foglalkozni kell, de a hosszú távú megoldást a megelőzés, a hosszú távú intézkedések és tudatosság jelenti” – zárta mondandóját.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; https://www.cas.sk

Hirdetés
Hirdetés