A fülledt meleg miatt a zergék elbújtak a számlálók elől

A fülledt meleg miatt a zergék elbújtak a számlálók elől

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/07/10
A Tátra északi és déli oldalán összesen 816 zergét számoltak össze a június második felében megtartott zergeszámlálás alkalmával.
Hirdetés

A Tátra szlovák és lengyel oldalán a két nemzeti park szakemberei június második felében végezték el a tavaszi zergeszámlálást. A számolás napján fülledt meleg volt, emiatt a zergék az árnyékos helyekre húzódtak, de a szakemberek előzetesen is arra készültek, hogy a zergeállomány valamivel kisebb lesz a korábbinál. A számlálás napján a szlovák és a lengyel oldalon végül is összesen 816 zergét számoltak össze, ebből 63 egyed volt az idei fiatalok száma.

A fülledt meleg miatt a zergék elbújtak a számlálók elől-1
Zergék a Vörös-tavi-völgyben
A fülledt meleg miatt a zergék elbújtak a számlálók elől-1
Forrás: Nagy Árpád

A Tátra szlovák oldalán 555 zergét jegyeztek fel, ebből 45 volt az idei gida, a lengyel oldalon 261 példányt, ebből 18 fiatal zergét észleltek. A legnagyobb állományokat hagyományosan a Bélai-Tátrában észlelik, amely gazdag táplálékot és nyugalmat kínál az állatoknak, melyet a terület turisták előtt történő lezárása tesz lehetővé.

Még korai az állomány csökkenésének okairól beszélni

„Az időjárás előrejelzés ideális körülményeket jósolt, a végén azonban – akárcsak két éve – fülledt hőség fogadta a számlálókat, ami már reggel arra késztette a zergéket, hogy menedéket keressenek a hőség elől, így az összeírók nehezebben látták meg őket” – olvasható a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) közleményében. 
„Nem csak a hőség az oka, hogy a korábbiaknál kevesebb zergét számoltak össze, a zergepopuláció létszáma valószínűleg tényleg alacsonyabb a korábbinál. Az elmúlt néhány évben a tavaszi zergeszámlálás alkalmával nem tudtuk átlépni az ezer egyedet jelentő küszöböt. Számítottunk rá, hogy a népességgörbe enyhén csökkenni fog a rekordhoz képest, de jelenleg még korai az okokról beszélni” – mondta Erika Feriancová, a TANAP zoológusa.

Korábbi statisztikák

A Tátrában évente kétszer, tavasszal és ősszel számolják a zergéket, ennek köszönhetően a szakemberek áttekintést kaphatnak ezen endemikus faj populációjának fejlődéséről. A tavaszi számlálás elsősorban az újszülöttek számbavétele miatt fontos, ősszel pedig az állomány téli szezon előtti nagyságát térképezik fel. Tíz évvel ezelőtt 963 zergét számoltak össze a Tátrában, majd 2014 és 2017 között a tavaszi zergeszámlálás során az állomány egyedszáma mindig meghaladta az ezer egyedet. A tavaszi rekordot a 2014-es és a 2016-os év tartja, amikor mindkét évben 1232 zergét számoltak össze. 2018-ban 989 egyedet, a következő évben 950, 2020-ban 972 zergét számoltak. A tavalyi és tavalyelőtti tavaszi összeírás hivatalos eredmény nélkül zárult, mivel az állatok 2021-ben elbújtak a hőség elől, 2022-ben pedig a köd rejtette el őket a számlálók szeme elől. A zergeállomány abszolút rekordját továbbra is 2018 ősze tartja, amikor összesen 1431 zergét észleltek a Tátrában. A legalacsonyabb számot ellenben a múlt század 90-es éveinek végén jegyezték fel, amikor a megszámolt zergék száma a kritikus kétszáz egyed körül mozgott.
Forrás: https://www.tanap.sk; https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés