A természetvédők nem örülnek, ha a turisták simogatják a siketfajdokat

A természetvédők nem örülnek, ha a turisták simogatják a siketfajdokat

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2023/06/06
A siketfajd tojója dürgés közben elveszíti félénkségét, és hagyja, hogy a turisták simogassák.
Hirdetés

A Tátrai zoológusok arra kérik a turistákat, hogy a Tátrai Nemzeti Parkba látogatva ne zavarják és ne simogassák a siketfajdokat, különösen a jelenlegi időszakban. Ötödik éve találkozhatunk ezzel a különös viselkedéssel a Tátra egyik völgyének torkolatánál, a dürgés időszakában ugyanis a siketfajd tojója elveszíti félénkségét, keresi az ember közelségét, sőt, szó szerint fut az emberek után. Hagyja magát simogatni, a parkolóban vagy egy közeli építkezésen várja a turistákat, arra járókat.
A Tátrai Nemzeti Park Igazgatósága (TANAP) felhívja a turisták figyelmét, hogy a félénkség elvesztésének időszaka veszélyes lehet a siketfajdok számára. A tátrai siketfajd populáció megőrzése érdekében fontos, hogy a dürgés érzékeny időszakában semmilyen zavaró esemény ne történjen ezzel a kritikusan veszélyeztetett fajjal.

Keresi az ember társaságát

A tánccal, pózolással, hangoskodással járó dürgés májusban tetőzik, a kakasok ilyenkor agresszívan, területüket védve megharcolnak vetélytársaikkal. Ebben az időszakban elsősorban a kakasok viselkedése változik meg. „Sokszor nem félnek az embertől, sőt meg is támadják az embert. Aki a területükön tartózkodik, azt akár a súlyos sérülés veszélye ellenére is vetélytársnak tekintve próbálják onnan kiszorítani” – magyarázták a szakemberek.
Ha a siketfajd tojó párzáskor nem talál partnert, viselkedése gyökeresen megváltozik. „Ez az egyébként nem feltűnő madár elveszíti az embertől való minden természetes félénkségét. Az agresszív siketfajd kakasokkal ellentétben a tojók inkább szelídek, és keresik az emberek társaságát” – mondják a zoológusok.

A természetvédők nem örülnek, ha a turisták simogatják a siketfajdokat-1
Siketfajd
A természetvédők nem örülnek, ha a turisták simogatják a siketfajdokat-1
Forrás: Norbert Sommer

Az ilyen viselkedés elsősorban tavasszal, vagyis a dürgés időszakában figyelhető meg, és általában két-három hétig tart. „Az év hátralévő részében a siketfajdok a természettel összhangban viselkednek, vagyis úgy, ahogyan velük született ösztöneik diktálják. Inkább kerülik az embereket, csakúgy, mint a többi vadállatot” – tették hozzá a természetvédők.

Kudarcot vallottak az áttelepítésre tett kísérletek

A Tátrai Nemzeti Parkban is megfigyelték a tojók megváltozott viselkedését. A hosszú távú kísérletek, melyek során a tojókat biztonságosabb helyre, a völgy távolabbi részére telepítették, a TANAP zoológusa szerint mindig kudarccal végződtek. „A siketfajd tojója akár több kilométeres távolságból is többször visszatért az általa jól ismert helyekre, a turistaszállók közelébe. Mintha csak varázslatosan vonzotta volna az ember jelenléte” – mondta a zoológus. Elmondása szerint a dürgés lecsengése után kivonul az emberek látóteréből, és éli természetes életmódját. „Ezért szeretnénk felhívni a Tátrába látogatókat, akik ilyen állattal találkozik, legyen az kakas vagy tojó, tartózkodjanak tőle, ne zavarják, ne érintsék meg és ne vigyék el más helyre” - mutatott rá a szakember.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk
 

Hirdetés
Hirdetés