A TANAP új látogatási rendje kitiltaná a kutyákat a nemzeti parkból

A TANAP új látogatási rendje kitiltaná a kutyákat a nemzeti parkból

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/05/12
A TANAP új látogatási rendjének tervezete szerint kutyákat még pórázon sem lehet majd magunkkal vinni a tátrai túránkra.
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) elfogadás előtt álló új látogatási rendjének tervezete – egyes kivéte-lektől eltekintve – kitiltaná a kutyákat a nemzeti parkból. Az erre utaló szándék megjelent a készülő látogatási rend tervezetében, amely megtiltaná a kutyákkal történő túrázást, így amennyiben ezt elfo-gadják, négylábú kedvenceink még pórázon sem juthatnának el a magashegyi környezetbe.

Csak a Tarajkáig mehetnének az aszfaltúton

A gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy a turisták kutyával max. csak a Tarajkáig (Hrebienok) sétálhat-nak az aszfaltozott úton, a magasabban fekvő menedékházakba azonban már nem juthatnak el.
„Még a Rainer-kunyhóba (Rainerova chata) sem, amely ez erdőben van, de egy olyan turistaút mellett, ahonnan kitiltanák a kutyákat” – magyarázta Peter Špickopf, a TANAP igazgatóhelyettese.
Több oka is van annak, hogy miért szeretnék szigorítani a nemzeti park területén a kutyák mozgását. A legalapvetőbb a vadon élő állatok életének megzavarása, amely Peter Petras, a Reiner-kunyhó bér-lője szerint ez a kutyatulajdonosok egy részének hozzáállásából fakad, akik eddig sem tartották pórá-zon a kutyájukat.

A TANAP új látogatási rendje kitiltaná a kutyákat a nemzeti parkból-1
Kutya a Kis-Nyereg-hágóban
A TANAP új látogatási rendje kitiltaná a kutyákat a nemzeti parkból-1
Forrás: Nagy Árpád

Jelenleg, ha a kutya pórázon van, akkor a gazdájával közlekedhet a jelzett túraútvonalakon, a csúcso-kon is több alkalommal lehetett találkozni kutyákkal. Mozgásuk betiltása radikális változás lesz a ma-gashegyi útvonalakon.
„A kutyástársadalomban ez kezdetben nagy felháborodást fog okozni, idővel azonban, miután ennek here megy, ez enyhülhet” – véli Petras.
A lengyel Tátrai Nemzeti Parkban (TPN) már hosszú idő óta tilos kutyát bevinni a védett területre, amit a helyiek megszoktak, ahogy azt is, hogy ennek megsértéséért magas bírság jár.
Forrás: https://spravy.rtvs.sk

Hirdetés
Hirdetés