Legalább 926 zerge várja a telet a Tátrában

Legalább 926 zerge várja a telet a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.tanap.sk
2023/12/05
A Tátra szlovák oldalán 659 egyedet, a lengyel oldalon 267 zergét számoltak össze.
Hirdetés

November 7-én reggel száz zergeszámláló indult a tátrai völgyekbe, többségük a Tátrai nemzeti Park (TANAP) Igazgatóság munkatársaként, de csatlakoztak hozzájuk önkéntes természetvédők, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS), a Késmárki és Szepesbélai Városi Erdészet munkatársai, valamint a Szlovák Természet- és Tájvédelmi Szövetség tagjai, a nem állami erdőtulajdonosok képviselői és más önkéntesek is. A Tátra északi oldalán található endemikus faj megfigyelését a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai irányították.

659 zerge a szlovák, 267 a lengyel oldalon

„A természet megfelelő körülményeket biztosított a számláláshoz, bár reggel az alacsonyabb magasságokban esett az eső, de az eső később elállt és a köd is feloszlott. A zergék jól látszottak a havon, leginkább azokon a helyeken tartózkodtak, ahol kevesebb hó volt, mert ott könnyebben tudtak táplálékot szerezni” – mondta Erika Feriancová, a TANAP zoológusa. A nap végére összesen 926 zergét rögzítettek a számlálást segítő alkalmazásban, 659 zergét a Tátra szlovák, 267 zergét a lengyel oldalán. „Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a zergeállomány egyedszáma idén is kielégítő. Természetesen jobban örültünk volna, ha a számok meghaladják az ezer egyedet, de legalább nem látjuk a zergék számának radikális csökkenését” – mondta Feriancová.

Legalább 926 zerge várja a telet a Tátrában-1
Tátrai zerge
Legalább 926 zerge várja a telet a Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

Tavaly ősszel a Tátra teljes területén összesen 1222 egyedet számoltak össze. A TANAP évente két alkalommal, tavasszal és ősszel számolja a zergéket. A tavaszi számlálás a zergegidák számára összpontosít, az őszi számlálás pedig a tátrai zergék tél előtti állományának állapotát térképezi fel.
Forrás: https://www.tanap.sk

Hirdetés
Hirdetés