A TANAP kéri a helyieket és a turistákat, hogy ne etessék a vadon élő állatokat

A TANAP kéri a helyieket és a turistákat, hogy ne etessék a vadon élő állatokat

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/02/08
A TANAP igazgatósága arra kéri a helyieket és a Tátrába látogatókat, hogy ne etessék a vadon élő állatokat.
Hirdetés

A Tátrába látogatók és a helyiek között is nagy számban akadnak olyanok, akik előszeretettel etetik a vadon élő állatokat. Tevékenységük azonban komoly gondot okoz az ott élő állatoknak, akik az embertől kapott élelemhez hozzászokva a vadonban nem lesznek képesek ellátni önmagukat. Erre a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatósága hívta fel a figyelmet egy nagyjából négyéves, szinantróp szarvas esete kapcsán, akit január elején fogtak be Alsótátrafüreden

Akár el is pusztulhatott volna

Alsótátrafüred (Dolný Smokovec) „Pod lesom” nevű részén kollégáink egy állatorvossal együttműködve a szarvast elkábították és a nemzeti park egy másik részére szállították. Ma már jól van és jóízűen eszi a szénát. Rendben lesz, de a vadonban még jobb lenne neki” – olvashatjuk a nemzeti park közösségi oldalon.

A TANAP kéri a helyieket és a turistákat, hogy ne etessék a vadon élő állatokat-1
Szarvas a Halastavi-völgyben
A TANAP kéri a helyieket és a turistákat, hogy ne etessék a vadon élő állatokat-1
Forrás: Nagy Árpád

Ez a szarvas az állatvédők véleménye szerint szerencsés volt, mert az etetett egyedek legjobb esetben vadrezervátumban végzik, rosszabb esetben elpusztulnak. „Ha a szarvasok az emberi környezetben agresszívan kezdenek viselkedni, a nemzeti park munkatársainak radikálisan be kell avatkozniuk” – mondták a természetvédők.

Elveszítik félénkségüket

A nemzeti park vadőrei emlékeztetnek arra, hogy sok állat egyre inkább behúzódik a települések belső területeire, ahol élelmet és biztonságot remélnek. A szakemberek szerint ezzel együtt megjelenik az embertől való félénkség elvesztésének problémája, amin az emberek csak rontanak a túltáplálással. A TANAP vezetése ezért arra kér mindenkit, hogy sem a települések belterületén, sem a külterületeken ne kínáljon élelmet az állatoknak. „Saját biztonságuk érdekében a helyieknek és a látogatóknak sem szabad elfelejteniük, hogy a természetes félénkségüket vesztett állatokat vadon élő állatokként kezeljék. A szarvasok és az őzgidák a közeli „szelfikre” vagy a simogatásra bármikor támadással válaszolhatnak” – figyelmeztetnek.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés