2017. szeptember 16., szombat

Turistaút 24 méter magasan, a fák koronája felett

A jelenlegi ismereteink szerint talán nem túlzás, hogy idén Szlovákiában a legnagyobb síterep-beruházásokat a Bélai-Tátra lábánál, Zár (Ždiar) és a Bachleda-vögy (Bachledová dolina) környékén találjuk. A legújabb látványosság egy „tanösvény”, 24 méter magasan a föld felett, a fakoronák között, csodás kilátással a környék hegyeire.
A lengyel határhoz közeli régióban is beindultak a fejlesztések. Néhány évvel ezelőtt adták át az első ülőliftet a Zár határában található Strednica síterepen, a hihetetlenül hosszú faluban pedig, annak is a végén, a Strachan Panzió mellett egy hasonló nevű pálya épült. Úgy látszik, itt is haladnak a korral, ha minden jól megy, akkor a téli szezonra már egy négyszemélyes ülőlift jár a pálya mellett.
Ha közúton elhagyjuk a Tátralomnicot, el sem kell menni Zárig, ha előtte jobbra lekanyarodunk, akkor a Bachleda-völgybe jutunk, ahol az előző években már szintén komoly fejlesztéseket hajtottak végre.

Az idei nyáron három különböző hosszúságú (5, 6 és fél, valamint 11 kilométeres) nordic walking utat építettek ki, és a tervek szerint szeptemberben elkészül egy igazi látványosság. Fából épített turistaút kanyarog majd a fák között, 24 méter magasan a föld felett. A turistaút első része már elkészült, azt a szerencsések már kipróbálhatták. A tervek szerint a turistaút egyfajta „tanösvényként” funkcionál majd, a látogatók táblákon kapnak információt a környék növényvilágáról.
A turistaút külön látványossága lesz az 1234 méter magasságban épülő, 32 méter magas fából épített kilátótorony, melyről teljes panoráma nyílik a szomszédos hegyek. A levegőben kígyózó turistaösvényt németek építik, akik korábban már négy hasonló jellegú turistautat építettek Németországban és kettőt Csehországban. Az építkezés a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve, a nemzeti park felügyelete mellett zajlik. Az építők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kilátótornyot és az egész utat már szeptemberben átadják a nagyközönségnek. A fából készült sétaúthoz ülőlifttel is fel lehet menni, ha valaki nem akar gyalogolni. A fából ácsolt körút a toronnyal együtt várhatóan fizetős lesz, a pontos árakat még nem közölték.
A falu síterepén található Szlovákia leghosszabb, télen is üzemelő nyári bobpályája (1200 méter). Az elmúlt évben itt is új pályákat és lifteket építettek, és a tervek szerint jövő nyáron is üzembe állítanak egy újabb liftet.
10 megjegyzés:

 1. Ha elkészült a magaslati sétány, kérnénk jelezni egy cikkben. Meglátogatnánk.

  VálaszTörlés
 2. Érdeklődnék, hogy ez kis gyerekekkel mennyire veszélyes? Sajnos úgy látom, hogy nem zárt a korlát. Jól gondolom? Aki járt már itt, segítene? Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kisgyermekkel is teljesen biztonságos a tanösvény, zárt a korlát, sűrű drótháló van az oldalán. Nyugodtan el lehet indulni, egy gyereknek különösen nagy élmény lehet!

   Törlés
 3. Érdeklődnék hogy mennyi a belépő sétányra?

  Moravik Gabriella

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gabriella!
   Egy kis keresés után Ön is megtalálja az oldalon a választ:
   http://www.magas-tatra.info/2017/10/kulonleges-turistaut-epult-belai.html
   Ehhez jön még a felvonó, ha azzal szeretnének feljutni.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 4. Jó estét!

  Érdeklődnék, hogy babakocsival lehetséges-e végig menni a tanösvényen!

  Köszönettel


  Szabó Tímea

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tímea!
   Igen, végig lehet menni, és a felvonón is meg tudják oldani a babakocsi felvitelét.
   Üdvözlettel: Nagy Árpád

   Törlés
 5. Most hétvégén 2019 március 30-31en meg nyitva lesz a tanosveny?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. http://www.magas-tatra.info/search/label/Lombkorona%20tan%C3%B6sv%C3%A9ny

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...