Elkészült a Tátrai Nemzeti Park új látogatási rendje

Elkészült a Tátrai Nemzeti Park új látogatási rendje

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.tanap.sk
2023/11/23
Rövidebb és kissé módosított téli zárlat, a kutyákkal történő túrázás korlátozása, a menedékházak és a csúcsok közelében történő mozgás legalizálása.
Hirdetés

Többéves munka eredményeképp elkészült a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) új Látogatási rendje, ezzel Szlovákia legrégebbi nemzeti parkjának is megvan a működését szabályozó saját stratégiai dokumentuma, amely december közepén lép hatályba.
Miután az Eperjesi Járási Hivatal jóváhagyta a Tátrai Nemzeti Parkba érkező látogatókra vonatkozó magatartási szabályokat meghatározó dokumentumot, az rendelet formájában jelent meg a Szlovák Köztársaság Kormányközlönyében. „Több, mint hat év után lezárult egy közösség közös erőfeszítése, melynek eredményeként egyértelmű szabályok születtek a látogatók mozgására vonatkozóan Szlovákia legrégebbi nemzeti parkjában. Lehet, hogy a szabályok nem felelnek meg mindenki ízlésének, de tény, hogy kompromisszumot jelentenek a természetvédelem érdekei és a nemzeti park területét használó csoportok igényei között” – mondja Peter Spitzkopf, a Tátrai Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

2017-ben kezdődött az előkészítés

Az új látogatási rend tervezetének előkészítése 2017-ben kezdődött, amikor kiderült, hogy a természet- és tájvédelemről szóló 2002. évi 543/2002. sz. törvény elfogadásával érvényét vesztette a Tátrai Nemzeti Park addigi látogatási rendjét szabályozó rendelet. Már abban az évben megjelent egy rendelet, amely röviden tartalmazta az eredeti Látogatási rendet, valamint a szezonális zárlatról szóló határozat alapvető szabályait. Ez tartalmazta a Tátrai Nemzeti Park területén található egyes turistautak szezonális lezárásának korábban kialakult rendszerét. Ezek a dokumentumok 2023. december 15-ig lesznek érvényben, amikor életbe lép az új Látogatási rend.  
Az új szabályozás több fontos változást hoz a Tátrai Nemzeti Park látogatói számára. A rövidített szezonális zárlat mellett többek között például számolni kell a kutyák és más állatok alpesi környezetbe való belépésével kapcsolatos korlátozásokkal. Házikedvenceinkkel ezután csak a mormotakolóniák előfordulási helyein, a zergecsordák állandó életterén, valamint a nagyragadozók és más ritka és veszélyeztetett állatfajok előfordulási helyein kívül mozoghatunk. Az új látogatási rend legalizálja a turisták mozgását a magashegyi menedékházak vagy csúcsok közelében, illetve a kijelölt túraútvonalak közvetlen közelében lévő azon egyéb helyeken, ahol a turisták nagyobb számban összegyűlnek rövid távú pihenés céljából. Az új szabályok természetesen a hegymászókra, síelőkre és a téli túrázókra is vonatkoznak. A kerékpárosok vélhetően örömmel fogadják a meglévő kerékpárutak meghosszabbítását vagy az új kijelölt kerékpáros útvonalakat. Bővül a vízi turizmusra használható helyek listája, és hivatalosan rögzítik a geocaching szabályait is a nemzeti parkban.

Elkészült a Tátrai Nemzeti Park új látogatási rendje-1
Csorbai-tó
Elkészült a Tátrai Nemzeti Park új látogatási rendje-1
Forrás: Nagy Árpád

Az új Látogatási rend egyes konkrét változásairól a turisták fokozatosan értesülhetnek a www.tanap.sk oldalon, illetve ezek közvetlenül a helyszínen is jelezve lesznek. „Egyrészt sikerült elvégeztük a Látogatási rend végleges formába öntését, de még messze van a munka vége. Ellenkezőleg. Nagyon kemény munka áll előttünk, aminek el kell vezetnie ahhoz, hogy ezeket a szabályokat fokozatosan átvegye a nemzeti park minden látogatója. Ezért az első évben igyekszünk toleránsak lenni a látogatókkal szemben, és reméljük, hogy ők is megértőek lesznek velünk a szabályok bevezetése során” – zárja Spitzkopf.
Az Eperjesi Járási Hivatal rendeletét a Tátrai Nemzeti Park és védőövezetének látogatói szabályzatáról itt találja.

Néhány fontos változás röviden

A rendelet 2. számú melléklete (10. oldaltól) tartalmazza a nemzeti parkban a túrázásra kijelölt helyeket, a hegyi szállók, a menedékházak és a szimbolikus temetők közelében legálisan használható területek fotójával együtt. 
A rendelet 3/A. számú melléklete (18. oldal) tartalmazza a téli zárlat idején nem használható turistautak felsorolását. Itt a legfontosabb változás, hogy a téli zárlat ezután november 1-től május 31-ig lesz érvényben. Első látásra nagyjából az eddigi korlátozásokkal, egy jelentős változással, mégpedig a Felső turistaút (Magistrále) Felkai-tó – Batizfalvi-tó – Poprádi-tó közötti szakasza ezután le lesz zárva (12. pont)! A téli zárlat térképét a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza (21. oldal)!
A Szimbolikus temető december 15-től április 30-ig lesz lezárva (3/B melléklet).
A rendelet 5. számú melléklete (22. oldaltól) tartalmazza azon területek felsorolását, ahová háziállatok kíséretében nem léphetünk be! (hamarosan magyarul is olvasható!) Térképen a 6. számú melléklet a 26. oldalon!
A rendelet 7. számú melléklete (27. oldal) tartalmazza a jelzett kerékpárutak jegyzékét (térképen a 8. számú melléklet a 28. oldalon).
A rendelet 9. számú melléklete (29. oldal) tartalmazza azon területek felsorolást, ahol tilos a hegymászás és a síalpinizmus (térképen a 10. számú melléklet a 30. oldalon).
A rendelet 11. számú melléklete (31. oldal) tartalmazza a síalpinizmus számára kijelölt területek felsorolást (térképen a 12. számú melléklet a 32. oldaltól).
A rendelet 13. számú melléklete (36. oldal) tartalmazza a sífutás számára kijelölt területek felsorolást (térképen a 14. számú melléklet a 37. oldaltól).
Forrás: https://www.tanap.sk

Hirdetés
Hirdetés