Egy lengyel sportoló egy 50 kg-os követ vitt fel a Tengerszem-csúcsra (Rysy)

Egy lengyel sportoló egy 50 kg-os követ vitt fel a Tengerszem-csúcsra (Rysy)

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/09/21
A dühös természetvédők szerint önmagát és másokat is veszélybe sodort
Hirdetés

A különleges rekordok gyűjtőjeként ismert Wojciech Sobierajski lengyel sportoló szeptember 8-án egy 50 kilogrammos sziklatömböt vitt fel a hátán a lengyel oldalról a Tengerszem-csúcsra (Rysy). Ezzel azt szerette volna elérni, hogy Lengyelország legmagasabb pontja elérje a 2500 méteres tengerszint feletti magasságot. A férfi azonban, aki a közösségi médiában osztotta meg sportteljesítményét, a lengyel média szerint most pénzbírságra számíthat a természet megzavarása miatt.

Legyen a Tengerszem-csúcs (Rysy) 2500 méter

„Mostantól Lengyelország legmagasabb csúcsa elérte 2500 méteres tengerszint feletti magasságot” - írta Sobierajski az Instagramon, ahol részletezte több mint kilenc órás útját. 
„Nem hiszem, hogy van mivel dicsekedni. Mi értelme felcipelni egy 50 kilogrammos sziklát a csúcsra, ha az veszélyeztetheti a többi turistát, sőt a magát a cipelőt is. Az üggyel most a nemzeti park igazgatósága foglalkozik" - mondta Magdalena Zwijacz-Kozica, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa. Véleménye szerint amennyiben a nemzeti park igazgatósága megállapítják a természetvédelmi törvény bármely rendelkezésének megsértését, Sobierajskinak szembe kell néznie viselkedése következményeivel. 

Egy lengyel sportoló egy 50 kg-os követ vitt fel a Tengerszem-csúcsra (Rysy)-1
50 kg-os szikla a Tengerszem-csúcson (Rysy)
Egy lengyel sportoló egy 50 kg-os követ vitt fel a Tengerszem-csúcsra (Rysy)-1
Forrás: Wojciech Sobiejarski / Instagram

Wojciech Sobierajski a „Przegląd Sportowy”-nak adott interjúban reagált a túrával kapcsolatos kritikus hangokra. Mint mondta, első alkalommal mászta meg a Tengerszem-csúcsot, korábban a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) volt a legmagasabb pont, ahová eljutott a Tátrában, oda is felvonóval. Túrája egyike volt azoknak a kihívásoknak, amelyeket már régóta szeretett volna megvalósítani. Sokan azzal vádolták, hogy veszélyt jelentett más turistákra, ő azonban hangsúlyozva, hogy fizikailag és technikailag is nagyon jól felkészült, visszautasította ezeket a vádakat. Ezenkívül az acélvázas hátizsák, amelyben a hírhedtté vált követ szállította, elég strapabíró volt ahhoz, hogy megakadályozza a kő lezuhanását a hátáról. Az azonban továbbra is rejtély, hogy a sziklatömb, amelyet felvitt a Tengerszem-csúcsra, a csúcson maradt-e, vagy visszavitte. A sportoló nem adott egyértelmű választ erre a kérdésre.

Nem ez volt az első ilyen próbálkozás

Nem ez az első eset, hogy valaki mesterségesen megpróbálja megnövelni a hivatalosan 2499 méter magas csúcs magasságát, hogy az kerek számot érjen el. Adam Rzepecki, a łódzi „Kaliska” avantgárd csoport tagja néhány évvel ezelőtt művészi szintre emelte a Tengerszem-csúcs magasságának kisebb szikladarabokkal történő megemelését, melyet a Halastóból (Morskie Oko) kiválasztott, majd onnan a csúcsra hátizsákban felvitt kövekkel szeretett volna elérni. „Miért csak 2499 méter magas a Tengerszem-csúcs (Rysy)? Adjunk hozzá egy métert, és Lengyelország legmagasabb csúcsa 2500 méter lesz” – mondta akkor. A művész a nemzeti park akkori vezetőségének tudtával és beleegyezésével, önmagát és másokat sem veszélyeztetve több kisebb-nagyobb, gondosan kiválasztott gránitsziklát vitt fel a csúcsra, ahol a csúcson található sziklarepedésekben helyezte el őket.
Forrás: https://www.topky.sk; https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés