Az arab turisták imádják Zakopanét

Az arab turisták imádják Zakopanét

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/08/28
Egy katari sejk négy faházat bérelt Zakopanéban, egyet magának, hármat a feleségeinek.
Hirdetés

A Havasalja (Podhale) nemcsak a lengyel turisták imádott úticélja, az idei nyári szezonban többek között a Közel-Keletről érkező turisták is egyre inkább Zakopane (és Lengyelország…) felé fordítják figyelmüket. Szívesen foglalnak drága szállodákat, vásárolnak helyi termékeket, és úgy érzik magukat Zakopanéban, mintha Disneylandben lennének…
Zakopanéban egyre több, többek között az Egyesült Arab Emírségekből, Katarból vagy Szaúd-Arábiából érkező turistával találkozhatunk. Mi vonzza őket a lengyel hegyekbe? Ahogy Karol Wagner, a Tátrai Kereskedelmi Kamara munkatársa elmondta, az arab turistákat a regionális termékek, a színes góral népviselet vagy a lovaskocsik vonzzák. „Zakopane számukra vidámpark, egyfajta Disneyland, ráadásul féláron” – mondta. 

Sejkek Zakopanéban

Az arab országokból érkező vendégek jelenléte jó hír a helyi turizmus számára. A Szaúd-Arábiából vagy az Egyesült Arab Emírségekből érkező turisták szeretik a luxust, a pompát és a kényelmet. Ezért exkluzív és ízléses szállodákat, úszómedencével és jacuzzival ellátott szálláshelyeket foglalnak. Míg a zakopanei árak a hazai turisták számára horrorisztikusnak tűnhetnek, számukra könnyedén megfizethetők. 
„Tavaly egy katari sejket láttam vendégül. Négy faház van a birtokon. A férfi mindet kibérelte, egyet magának, a másik hármat pedig a feleségei számára, hogy kényelmesen érezzék magukat” – mesélte egy helyi vállalkozó.
Krzysztof Konopka, a Hotel Kasprowy Wierch vezetője egy interjújában elárulta, hogy a Közel-Keletről érkező vendégek az összes vendég 70-80 százalékát teszik ki. Mindez részben a rituális vágásból származó húst tartalmazó ételeknek az étlapon történő megjelenésének köszönhető. 

Szeretik a kézműves termékeket

A közel-keleti turistákból a helyi árusok is profitálnak. A Krupówkin található egyik ajándékbolt tulajdonosa megjegyzi, hogy különösen kedvelik a „Handmade” feliratú termékeket. „Inkább a luxuscikkeket választják, kerülik az ócska árut. Megőrülnek a mézért, egész kartonokban vásárolják, esetükben teljesen megszokott az 500-600 złotys számla. Sok pénzt költenek, nem alkudoznak, kedvesek és udvariasak” – mondta.
A kulturális különbségek miatt azonban nem mindig könnyű velük. Az egyik tátrai utazási iroda sofőrje szerint az arab vendégek mindig megvárakoztatják, és elvárják, hogy királyi bánásmódban részesüljenek.

Kedvelik a lovaskocsizást és a tutajozást

A Közel-Keletről érkező látogatók különösen kedvelik a lovaskocsis túrát a Halastóhoz (Morskie Oko). „A tó felé vezető úton több lovaskocsi ment el mellettem, tele mosolygó, jellegzetes viseletbe öltözött családokkal. Az arab országokból érkező látogatók egyértelműen kedvelik a kocsikázást, ahogy Zakopanét is. A kocsikat vezető góralok szívesen beszélgetnek, és próbálják megtanítani az utasoknak a lovakat irányító alapvető parancsokat” – mesélte a turysci.pl újságírója. 

Az arab turisták imádják Zakopanét-1
Arab turisták Zakopanéban
Az arab turisták imádják Zakopanét-1
Forrás: Barna Zsolt

A Krupówkin is sok Közel-Keletről érkezett turistával találkozhatunk. A családok békésen nézelődnek a standokon, különféle szuveníreket és csecsebecséket vásárolnak, miközben az arab országokból érkező tehetős látogatók jelentős vagyont hagynak a góral üdülőhelyen.
A lovaskocsikhoz hasonlóan imádják a tutajozást a Dunajecen, ahol július utolsó hétvégéjén például szinte minden második tutaj arab turistákat szállított. A legtöbben idegenvezetővel érkeznek Zakopanéból, ahol a helyi utazási irodákban fizetnek be ezekre az egynapos kirándulásokra.
Forrás: https://podroze.gazeta.pl; https://turysci.pl; https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés