Több turistát számoltak a Tátrában, mint tavaly

Több turistát számoltak a Tátrában, mint tavaly

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2023/09/29
A korábbi években megszokott módon ezúttal is a Tarajkán (Hrebienok) számolták a legtöbb turistát, a 2020-as látogatottsági rekord azonban nem dőlt meg.
Hirdetés

Augusztus közepén ismét turistaszámlálást tartottak a Tátra szlovák oldalán. A korábbi években megszokott módon ezúttal is a Tarajkán (Hrebienok) számolták a legtöbb turistát, a 2020-as látogatottsági rekord azonban nem dőlt meg. Az idei számlálás napján a Tarajkát 5146 turista kereste fel, a Tátrai Nemzeti Park hegyvidéki környezetében pedig összesen 27.216 gyalogos vagy kerékpáros turistát számoltak össze, ami az elmúlt évihez képest csaknem 4000 fővel több turistát jelent.

Továbbra is a Tarajka a leglátogatottabb

Jana Tomalová, a TANAP illetékese elmondta, hogy Ótátrafüredről (Starý Smokovec) 3607 látogató ment fel a Tarajkára siklóval, további 1482 gyalogosan vágott neki az útnak, 57-en pedig kerékpárral tették meg az utat. Rajtuk kívül 23 kutyát is feljegyeztek a statisztikába.
„Csak összehasonlításképpen, tavaly összesen 3999 turista és 37 kerékpáros kereste fel a Tarajkát, rajtuk kívül 11 kutyát regisztráltak ezen a helyen” – emlékezett vissza Tomalová.

Mi a helyzet a többi helyen?

Ezúttal is a Poprádi-tó (Popradské pleso) lett a Tátra második leglátogatottabb pontja, ezúttal 4784 gyalogos turista érte el a tavat egyetlen nap alatt. További 126 látogató kerékpárral ment fel, és a tóhoz 76 kutya is érkezett. A Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso) 3210 turista érkezett, közülük 2878-an felvonóval. Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) 33 kerékpáros indult ebbe az irányba, és két kutyát is rögzítettek.
A Csorbatóról (Štrbské Pleso) a Szoliszkó menedékházhoz (Chata pod Soliskom) közlekedő ülőszékes felvonó ezen a napon 1499 utast szállított, további 197 turista gyalog ment fel a házhoz, ahová öt kutya is érkezett.

Több turistát számoltak a Tátrában, mint tavaly-1
Tengerszem-csúcs
Több turistát számoltak a Tátrában, mint tavaly-1
Forrás: Nagy Árpád

A vizsgált csúcs közül továbbra is a Tengerszem-csúcs (Rysy) volt a legnépszerűbb, amelyet 1976 turista ért el a Tátra mindkét oldaláról, ez 788 fővel több, mint tavaly. A Krivánra (Kriváň) az elmúlt évi 566 turistával szemben ezúttal 757 turista indult, erre a csúcsra kettő, a Tengerszem-csúcsra három kutya érkezett fel.

A Liptói-Tátrában a völgyek a népszerűek

A Lipitói-Tátra árvai részén a turisták elsősorban a Rohácsi-völgyet (Roháčka dolina) keresték. Augusztus 16-án, szerdán 1281 gyalogos turista, 41 kerékpáros és 29 kutya túrázott a völgyben. 
A Liptói-Tátra déli völgyeit összesen 938 gyalogos, 94 kerékpáros és 44 kutya kereste. Akárcsak az elmúlt évben, legtöbben ezúttal is a Zsári-völgybe (Žiarská dolina) kirándultak. Amíg az elmúlt évi számlálás napján 429 gyalogost, 55 kerékpárost és 10 kutyát regisztráltak, addig most 567 turista, 54 kerékpáros és 23 kutya került be a statisztikába.

A Tátra a kerékpárosok körében is népszerű

A kerékpárosok körében a Tátraszéplak (Tatranská Polianka) és Sziléziai ház (Sliezsky dom) közötti útvonal volt a legnépszerűbb, amelyet 156 látogató választott, közülük 74-en használtak e-biciklit. Ezúttal 126 kerékpáros pedálozott a Poprádi-tóhoz (Popradské pleso), 121 látogató pedig a Csendes-völgyet (Tichá dolina) fedezte fel a kerékpár nyergéből, a Kapor-völgy (Kôprová dolina) pedig 103 bringást vonzott. A Tátrai Nemzeti Park területén a számlálás napján összesen 935 kerékpáros mozgott, ebből 385 e-bike-on. Tavaly 885 kerékpáros volt, ebből 316-an használtak e-biciklit.

Több kutya is bekerült a statisztikákba

A kutyásokat ezúttal különösen a Poprádi-tó és környéke vonzotta, ahol a tavalyi évhez hasonlóan 76 kutyát számláltak. Összesen 321 kutyával bővült a statisztika, tavaly 282 négylábú turistát számoltak a nemzeti parkban.
„Első pillantásra nyilvánvaló volt, hogy turistában biztosan nem lesz hiány, de ami különösen érdekelt, az a kutyák száma. Az igazat megvallva kíváncsiak voltunk rá, hogy a nemzeti parkba kutyával való belépés küszöbön álló korlátozásáról szóló vita valamilyen módon visszaköszön-e az idei számlálás eredményében. Úgy tűnik, hogy az emberek élni akartak az utolsó lehetőséggel, hogy minden tilalom nélkül vihetik kutyájukat a magashegyi környezetbe” – mondja Pavol Majko, a TANAP igazgatója.

Nem dőlt meg a rekord

A legrégebbi szlovák nemzeti parkban 1972 óta regisztrálják a magashegyi környezetbe érkező látogatókat. A megszerzett adatoknak köszönhetően a TANAP-nak nemcsak az egyes helyszínek terheltségére lesz rálátása, de ezek az adatok például a turista fenntartásához szükséges erőforrások tervezésénél és az információs hálózattal kapcsolatban is forrásként szolgálnak.
A turistaszámlálás fél évszázados történetében egyetlen nap alatt a legtöbb turista 2020-ban látogatta a magashegyi környezetet, ekkor több mint 30 ezer látogatót regisztráltak. A tavalyi turistaszámlálás 23 287 turistát mutatott.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés