TOP 10 téli program a Magas-Tátrában

TOP 10 téli program a Magas-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/01/18
Tátrai Jégdóm, Hóbetlehem, Kvantarium, TrickLandia, szánkózás, Kő-pataki-tó, Lomnici-csúcs, Lombkorona ösvény, Poliankovo digitális galéria, Csorbai-tó, Tatra Tower, rövid téli túrák.
Hirdetés

1) Tátrai jégdóm (Tatransky dóm, Hrebienok)

A Tátra egyik legfőbb téli vonzerejének számító Tátrai jégdóm építői minden évben világhírű épületekben keresik az inspirációt. A 2023/2024-es téli szezonban a világhírű londoni épület, a Westminster apátság (Westminster Abbey) jégből készült mása látható a Tarajkán (Hrebienok) felállított jégdómban, melyet II. Erzsébet néhai brit királynő október 24-i látogatásának emlékére ezúttal a brit építészetnek szenteltek, aki 15 évvel ezelőtt járt a Magas-Tátrában és a Tarajkán.

TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-4
Tátrai jégdóm
TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-4
Forrás: Nagy Árpád

A jégtemplom ezúttal is az iglói Adam Bakoš jégszobrász vezetése alatt épült fel, aki saját elmondása szerint 0° alatti hőmérsékleten érzi igazán jól magát. Munkáját cseh, szlovák, lengyel és német jégszobrászok segítették, akik a Lengyelországból származó 1800 jégtömbből (225 tonna) gyönyörű műalkotást hoztak létre (az első jégtemplom 2013-ban 28 tonna jégből készült). A 25 m átmérőjű kupola legmagasabb pontja 10,5 m, a kupola alatt -10 °C a hőmérséklet. A jégdómot két oldalán egy-egy fotópontként is használható jégből készült koronázási trón egészíti ki, ezen kívül a koronázási ékszerek kicsinyített másolataiból összeállított kiállítás is látható, amelyeket a Westminster apátság adományozott a jégdóm építőinek.

2) Hóbetlehem (Snehový betlehem)

A Tátra legrégebben (1863-ban) épült menedékháza, a Rainer-kunyhó (Rainerova útulňa) bérlője, Peter Petras a kunyhó mellett immár évek óta minden télen elkészíti a hóból készült betlehemi jászolt. Az általában 4,5x5 méter alapterületű és 3,5 méter magas betlehemi jászol belső kialakítása minden évben ugyanaz, a kunyhóban a szent család (Jézus, Szent József és Szűz Mária) látható hóból kifaragva. Peter Petras arra kéri a látogatókat, hogy a jászolban ne keressenek esztétikai értéket, ez elsősorban egy szimbólum Jézus Krisztus és a Három Királyok eljövetelének emlékére. A hagyományokhoz híven Vízkereszt ünnepén Lándokból (Lendak) érkezett hagyományőrző gorál zenészek által kísért ünnepi műsort mutatnak be az akkor felszentelt jászol előtt. 

TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-1
Hóbetlehem
TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

Peter Petras a hóbetlehem mellett évek óta újabb és újabb hószobrokkal kedveskedik az ide látogatóknak. Láthattuk már hóból megformázva többek között egy fekvő gorál férfi kb. 10 méter hosszú szobrát, visszatérő motívum a tátrai teherhordó 4 m magas hószobra, húsvét közeledtével pedig egy hóból formázott, csipkemotívumokkal díszített húsvéti tojás várja a látogatókat.

3) Kvantarium

A Tarajkán (Hrebienok) található Kvantarium egy interaktív fénygaléria, ahol szórakoztató módon nyerhetünk betekintést a tudomány és a fizika világába, konkrétabban a fénnyel kapcsolatos ismeretekbe. A nyolc helyiségből álló Kvantariumban megtekinthetjük az „Operaház fantomja” című lézershowt, fényfestéssel (projection mapping) ismerhetjük meg a „Varázspalotát”, emellett interaktív kiállításokat, különböző témájú audiovizuális multimédiás műsorokat láthatunk. Kipróbálhatjuk a fénnyel való rajzolást, a felkészült vezetők pedig elmagyarázzák, hogy hogyan és miért keletkeznek az adott jelenségek, segítségükkel megfejthetjük a fizika néhány rejtélyét. Mindez a mesék szellemében zajlik, ezért vonzó és tanulságos élményt jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

4) TrickLandia

Az Ótátrafüreden (Starý Smokovec) található TrickLandia falai között a trükk művészet és az optikai illúziók segítségével tehetünk egy egyedülálló kirándulást a szlovák népmesék világába. A falak között megelevenednek a népmesék hősei, életre kelnek a szlovák falvak, várkastélyok, mint pl. Vlkolínec, a Dunajec vagy a bajmóci kastély. A látnivalók közé tartozik 30 trükkös festmény, melyek nézve a látogatók úgy érzik, mintha valóban léteznének, de a valóságban ezek kétdimenziós rajzok. Ezen kívül megismerkedhetünk a kiterjesztett valósággal, antigravitációs szobák, Közép-Európa egyik legszebb (több mint 200 m2 alapterületű) tükörlabirintusa és sok más érdekesség várja a látogatókat.
A trükkművészet vizuális illúziókat hoz létre, játék a művész és a látogató között, ám ahhoz, hogy sikerrel járjon, a látogató minden érzékszervét be kell vetnie, hiszen semmi sem az, aminek első látásra látszik. Első pillantásra egész egyszerűen valóságosnak érezzük a dolgokat, csak miután elgondolkodunk rajtuk, jövünk rá, hogy ez csak egy trükk…

5) Szánkózás a Tarajkán: Tarajka (Hrebienok) – Ótátrafüred (Starý Smokovec)

Szlovákia talán legismertebb szánkópályája a Tarajkától Ótátrafüredre vezető aszfaltozott úton vezet. A szánkópálya kiindulópontjára gyalog vagy a tarajkai siklóval juthatunk fel. A Tátrai jégdóm közelében szánkóra ülve megkezdhetjük az ereszkedést 2,5 km hosszú, kanyargós pályán. Ehhez szánkót sem kell magunkkal vinni, hiszen Ótátrafüreden és a Tarajkán is találunk szánkókölcsönzőt. A szánkózók 2 ill. 4 órás jeggyel használhatják a tarajkai siklót, kedden, pénteken és szombaton pedig éjszakai szánkózásra is lehetőség van (18:30 – 21:00).

TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-9
Tarajkai szánkópálya
TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-9
Forrás: Nagy Árpád

 6) Felvonóval a Kő-pataki-tóhoz és a Lomnici-csúcsra

Aki a Tátrában a lehető legkisebb fizikai erőfeszítés nélkül szeretne a lehető legmagasabbra jutni, az minden bizonnyal tervbe veszi a Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2634 m), vagy legalábbis a csúcs tövében található Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso, 1761 m) meglátogatását. Mindkét földrajzi pont elérhető felvonóval, ezért meglehetősen népszerűek nem csak a nyári, de a téli szezonban is. A Kő-pataki-tóhoz Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) induló négyszemélyes kabinos felvonóval, majd a Štart átszállóállomáson a modern, 15 személyes kabinba átszállva érkezünk meg. A Tátra második legmagasabb csúcsa alatt akár hosszabb időt eltölthetünk, vagy ha előre gondoskodtunk a csúcsra szóló jegyekről, akkor az innen induló 15 személyes kabinos felvonóval 9 perc alatt feljuthatunk a Lomnici-csúcsra.

TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-7
Kilátás a Lomnici-csúcsról
TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-7
Forrás: Nagy Árpád

A csúcson meghatározott ideig (50 perc) tartózkodhatunk, majd vissza kell ereszkedni a Kő-pataki-tóhoz, onnan pedig tovább Tátralomnicra. Amennyiben nem sikerült jegyet venni a csúcsra, alternatív megoldásként a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo, 2190 m) is szóba jöhet, ahová a Kő-pataki-tótól ülőszékes felvonóval mehetünk fel, tiszta időben innen is szép kilátás nyílik a Tátra csúcsaira és a lábunk alatt elterülő völgyekre. 

7) Lombkorona ösvény (Chodník korunami stromov)

A Bélai-Tátra keleti oldalán található Zár (Ždiar) mellett 2017 őszén nyitották meg a Lombkorona tanösvényt (Chodník korunami stromov). A tanösvény a Bachleda-völgyben található, melyet a főúttól kb. 1 km-re lévő parkolóból gyalogosan vagy kabinos felvonóval közelíthetünk meg. Akik gyalog vágnak neki az emelkedőnek, azok kb. 2,6 km távot és 300 m szintkülönbséget megtéve kb. 45 perc alatt érik el a tanösvényt. A tanösvény a fenyőfák koronája felett, átlag 24 m magasban kanyarog, a végén egy 32 m magas kilátótorony található. A belépéstől a toronyig vezető út hossza 603 m, a 120 oszlop által tartott, megfelelő biztonsági berendezésekkel ellátott ösvény szélessége 1,8 m. 

TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-6
Lombkorona ösvény
TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-6
Forrás: Nagy Árpád

A hurokszerű ívet leíró ösvényen a belépőkapuhoz visszakanyarodva a 32 m magas, kb. 10 m átmérőjű toronyhoz érkezünk, melyre annak külső részén 632 m hosszú, mozgáskorlátozottak és kisgyermekes családok által is kényelmesen járható, kellemesen emelkedő járda vezet. A felső szinten nagy teherbírású műanyag hálón a tériszonymentes látogatók bátran sétálhatnak a 30 m mélység fölött. A torony belső részén 67 m hosszú száraz csúszda épült, melyen tavasztól őszig a 120 cm-nél magasabb látogatók néhány másodperc alatt visszajuthatnak a torony lábához.

7/a) Szánkózás a Bachleda-völgyben: Zár (Ždiar) – Bachleda-völgy (Bachledová dolina)

A Szepesi Magurán található Bachleda-völgy végig az erdőben futó, kb. 2,5 km hosszú szánkópályája a Lombkorona ösvényhez (Chodník korunami stromov) közlekedő felvonó felső állomása közelében indul és a Bachleda-völgy parkolójában ér véget. A szánkópálya kiindulópontja gyalog vagy a felvonóval is megközelíthető, itt is lehetőség van szánkó bérlésre, egy és kétszemélyes szánkók állnak rendelkezésre.

8) Poliankovo digitális galéria

A Poliankovo digitális galéria Tátraszéplakon (Tatranská Polianka) található. A megközelítőleg 600 m2 alapterületű galéria a modern technológia segítségével hozza közelebb a látogatókhoz a művészetet. A Poliankovo a művészetet olyan modern technológiákkal ötvözi, mint a virtuális valóság, a 3D vetítés, a kiterjesztett valóság, az árnyjáték, a hologram és hasonlók. A 140 m2-es vetítővásznat és a 120 m2 felületű tükröket különféle interaktív elemek egészítik ki. Nagyon népszerű az a kiállítás, melynek festményeit a kiterjesztett valóság segítségével mozgásba hozhatjuk, és különféle hangokat adhatunk hozzá. A galériát ajándékbolt és egy kellemes hangulatú kávézó (nyáron szabad téri terasz) egészíti ki, ahol kitűnő minőségű olasz kávéval várják a látogatókat. A kávézó különlegessége, hogy a Magas-Tátrában egyedüliként selfieccino-t is készítenek, így a technika rajongói saját kávéjukra nyomtathatják arcképüket vagy fotójukat.

9) Csorbai-tó (Štrbské pleso, 1346 m) 

A Tátra szlovák oldalának legismertebb és leglátogatottabb tava a Malompataki-völgy (Mlynická dolina) torkolatában fekszik. Területét tekintve (19,76 hektár) nézve ez a Magas-Tátra második legnagyobb tava Tátrában, melynek legmélyebb pontja 20 méter. A tó kb. 2 km hosszú sétaúton télen-nyáron körül járható. A Tátra többi tavához hasonlóan ebben a tóban is tilos a fürdőzés, az utóbbi néhány évben viszont ismét lehet csónakázni a tavon. Télen ez természetesen nem lehetséges, a leghidegebb időszakban viszont átsétálhatunk a befagyott tó jegén, ahonnan a tóparton láthatónál másabb nézőpontból csodálhatjuk a tátrai csúcsokat, a Krivántól (Kriváň, 2494 m) a Tátra-csúcson (Vysoká, 2560 m) át egészen a Koncsisztáig (Končistá, 2535 m). 

TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-2
Csorbai-tó
TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-2
Forrás: Nagy Árpád

A Tátra legmagasabban fekvő települése egyre népszerűbb a turisták körében, ahová a Csorbai-tó mellett több más látnivaló, illetve akár télen is bejárható könnyebb túrák lehetősége is vonzza a turistákat. A síugrósánc közeléből induló ülőszékes felvonóval felmehetünk a Szoliszkó menedékházhoz (Chata pod Soliskom, 1840 m), félnapos túrát tehetünk a befagyott Fátyol-vízeséshez (Vodopád Skok), vagy az ugyancsak befagyott Poprádi-tóhoz (Popradské pleso, 1494 m), melynek partján egy menedékházban vagy egy nagyobb hegyi szállóban is megpihenhetünk.

10) Tatra Tower

Szlovákia legmagasabb és legmagasabban (1367 m) álló kilátótornya a Csorbató (Štrbské Pleso) településen található Tatra Tower. A projekt célja a játékos ismeretterjesztés mellett azok számára is elérhetővé tenni a gyönyörű tátrai kilátást, akiknek a Tátra csúcsairól nyíló kilátás elérhetetlen. Az 53 m magas acél-fa konstrukció Európa legmagasabban épült ilyen jellegű építménye. Az akadálymentesen megközelíthető torony ferde hiperboloid alakú (dőlésszöge 15°), külső burkolatát 24 acéloszlop alkotja, amelyek két irányban tekerednek. A torony tetejére vezető séta végén a kilátás mellett az adrenalinszintünket is emelhetjük, az 1413 m tengerszint feletti magasságban kialakított, üvegkorláttal ellátott, több cm vastagságú üveghídon egyszerre öt ember tartózkodhat.

TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-10
Tatra Tower
TOP 10 téli program a Magas-Tátrában-10
Forrás: Nagy Árpád

A torony felső szintjén található 5,8 m átmérőjű, 25 m2 felületű sodronyos sétaháló igazi adrenalin-élményt nyújt. A háló az emberek mozgásának köszönhetően szinte folyamatosan rugózik, semmi máshoz nem hasonlítható érzést kiváltva ezzel. A kilátótorony megmászása gyalogos tempó mellett kb. 15 percet vesz igénybe, a visszaút azonban a torony belső oldalán kialakított, csaknem 1 m átmérőjű, 61 m hosszú száraz csúszdán (lejtése 30°) kb. 10 mp-re lerövidíthető.

Hirdetés
Hirdetés