Kezdődik a nyári szezon a Tátrában, 600 km útvonal áll a turisták rendelkezésére

Kezdődik a nyári szezon a Tátrában, 600 km útvonal áll a turisták rendelkezésére

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2023/06/15
Június 14-én befejeződött a múlt év november 1-én kezdődött téli zárlat a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP).
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) szerdán véget ért a szezonális téli zárlat. A turisták hét és fél hónapos szünet után csütörtöktől ismét minden kijelölt túraútvonalat használhatnak, beleértve a magashegyi hágókra és a turisták által elérhető csúcsokra vezető turistautakat is. A nemzeti parkban több mint hatszáz kilométernyi útvonal áll a turisták rendelkezésére. Mivel az új látogatási rend még várat magára, az idei nyári szezonban a jelenleg érvényben lévő szabályok az irányadók.

Kezdődik a nyári szezon a Tátrában, 600 km útvonal áll a turisták rendelkezésére-1
A téli zárlatra figyelmeztető tábla a Téry menedékház mellett
Kezdődik a nyári szezon a Tátrában, 600 km útvonal áll a turisták rendelkezésére-1
Forrás: Nagy Árpád

A nemzeti park vezetése reménykedik benne, hogy már idén nyáron életbe léphet az új látogatási rend. „Az Eperjesi Járási Hivatallal és a Szlovák Hegymászó Szövetséggel (JAMES) folytatott újabb tárgyalások során több szöveg- és grafikai szerkesztési kérés is felmerült. Az elfogadható észrevételeket beépítjük a már egyeztetett látogatási rend tervezetébe, és részben frissítjük a tartalmat” – mondta el Peter Spitzkopf, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Továbbra is a jelenlegi szabályok érvényesek

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az idei nyári szezonban a látogatókra még a jelenleg érvényes szabályok vonatkoznak, melyeket az Eperjesi Járási Hivatal rendelete határoz meg. A 2017-től érvényes látogatási rend szerint a legtöbb helyen, amelyet a téli zárlat érint, a szezonális zárlat június 14-én véget ért. Kivételt képez a Jurán-völgy (Juráňova dolina) torkolatától az Umrlá-nyeregig vezető piros jelzésű turistaút a Liptói-Tátrában, amely november 1-től csak április 30-ig volt lezárva.

Egyes útvonalak még nem elérhetőek

A TANAP figyelmezteti a látogatókat, hogy a turistaútvonalak egyes szakaszain továbbra is bizonyos korlátozásokra kell számítani. Járhatatlan például a Jamniki-völgy (Jamnícka dolina), ahol a túraútvonalat kidőlt fák borítják. „A liptószentmiklósi önkénteseknek sikerült az utat részben akadály mentesíteni, de tekintettel arra, hogy még mindig nem járható a teljes eredeti útvonal, úgy döntöttünk, hogy egyelőre lezárjuk” – mondta Spitzkopf.
A Zöld-tavi menedékház (Chata pri Zelenom plese) előtti híd cseréjével kapcsolatos korlátozás érinti a piros és sárga jelzésű turistautat. A híd összeszerelését kedvező időjárás esetén jövő hétre tervezik.

Folyamatosan távolítják el a kidőlt fákat

Az elmúlt napokban átjárható tették a Csendes-völgyben (Tichá dolina) vezető turistautat, amelyet a tél végén lavina borított. Szerdán a Kapor-völgy (Kôprová dolina) került sorra, ahol a Krížnáról érkező lavina kidöntötte a Nefcer-vízesés (Kmeťov vízesés) felett.
A szakemberek más helyszíneken is folyamatosan távolítják el a turistaútvonalakról a szél által kidöntött fákat, javítják a télen a hó súlya alatt megrongálódott útjelző táblákat, menedékházakat, pihenőhelyeket, hidakat” – tette hozzá a nemzeti park szóvivője.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés