2016. szeptember 21., szerda

Párbeszéd a Tengerszemnél: „Jössz, vagy itt hagylak!”

Az alábbi eset, melynek leírását az egyik lengyel site olvasója e-mailben juttatta el a szerkesztőségbe, 2016. szeptember 10-én játszódott le a Lengyel-Tátrában, a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) partján, a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaúton. Ezt írta az olvasó:
„Szép időben indultam a Tengerszem-csúcsra, a hajnali indulásnak köszönhetően sorban állás nélkül sikerült feljutni a csúcsra. A lefelé vezető úton azonban már egészen a Tengerszemig tömegek jöttek felfelé velem szemben. A Tengerszemhez érkezve érdekes szituációra lettem figyelmes. A tavat megkerülő turistaúton egy 10 év körüli kislány zokogott kétségbeesetten, mellette az anyja. A kislány kérte az anyját, hogy menjenek le, mert ez túl magas neki, és fél. Az anyja erre dühösen reagálva azt mondta neki, hogy vagy feljön a csúcsra, vagy itt hagyja őt.

Kb. 10 percig figyeltem a kislányt és az anyját, ekkor az anya hirtelen elindult felfelé, mire a kislány még jobban elkezdett sírni. Egy arra járó idősebb férfi azt mondta az anyának, hogy nem tanácsolja a gyereknek, hogy tovább menjen felfelé, mire az anya azt válaszolta, hogy akkor itt hagyja őt.
Ekkor már nem bírtam tovább türtőztetni magam, és azt mondtam a nőnek, hogy mint a gyermek törvényes képviselőjének kötelessége a gyereke mellett maradni. Hallottam a nyomdafestéket nem tűrő választ: „Mit akarsz, Te …, semmi közöd a szülői jogaimhoz!”. A kislány ezután lassan megnyugodott, látva, hogy egyre több arra járó figyel fel a párbeszédre, és folytatta az utat az anyjával.
Számomra a magashegyekben elfogadhatatlan az ilyen szülői viselkedés.”

Forrás és fotó: http://24tp.pl

4 megjegyzés:

 1. Üthetnékem lett.... Mióta gyerekem van azóta az összes ilyen jellegű történet felkavar. Legszívesebben odamennék az ilyen emberekhez és bemosnék nekik egy jó nagyot. Legalább nem jutna fel a hegyre és a gyerek így megmenekül. Csak sajnos nem végleg. :-(

  VálaszTörlés
 2. Az ilyen ember nem való szülőnek ! Anya az ilyen? Ekkora stressznek kitenni a kislányát! Pláne egy nő aki ilyen lelketlen, ez számomra abszolút elfogadhatatlan! Válaszul, kitenném őt olyan helyzetnek hogy ő könyörögjön ne tovább, mert ez a típus max. akkor döbbenne rá mit csinált! A csodába ez tényleg felháborító!

  VálaszTörlés
 3. az Anya es lanya kozul a kislany volt, aki ertelmesen viselkedett.nekem is van why 10 eves lanyom, eszembe se jutna igy felvinni.a nagyobbik fiam mar 9 evesen 2000-es csucsot maszott, o mas teszta....

  VálaszTörlés
 4. 10 éves lányommal idén sikerült meghódítani a Kriván csúcsot. A fizikai állapota (szomorú rám nézve) de megszégyeníti a szülei állóképességét. A hazai teljesítménytúrákon 2-3 éve részt veszünk a család nagy örömére. Sajnos gyerekből van és ha unatkozik egy túrán igenis veszekedni kell vele. Nem védeni akarom az anyát (nem voltam ott) de mint szülő nagyon tud idegesíteni ha hisztiből nem akar menni a gyerek tovább, tudva azt h már sokkal nagyobb túrát is sikeresen teljesített. A leirtak alapján a stílus mindenképp kritikán aluli, ilyenkor kell elővenni a jobbik eszünket és nem kiabálni a gyermekünkel. Nekünk van csodatapasz a lábra :) turbocsoki a lelkének :D de a még mindig a legjobb az h emberként beszélgetek vele az előttünk álló akadályról, szépségekről vagy a múltkori túráról.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...