Kötélegyensúlyozó bravúr a Holdárnyék-barlangban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/31
Hirdetés
Néhány nappal ezelőtt a Bélai-Tátra alatt található mágikus Holdárnyék-barlangban (Mesačný tieň) bravúros teljesítményt hajtott végre egy 23 éves profi kötélegyensúlyozó. A civilben informatikus fiatalember a 300 méteres mélység fölött kifeszített 100 méter hosszú kötélen egyensúlyozva ment át a barlang egyik feléből a másikba. Korábban az extrém kötélegyensúlyozók csak épületek és hegycsúcsok, sziklák között mutattak be ilyen gyakorlatokat, barlangban eddig senki nem hajtott végre ilyen mutatványt. A jégkorszakból származó barlangot 10 évvel ezelőtt fedezte fel barlangászok egy csoportja, de még a mai napig sincs teljesen feltárva. „Sokáig játszottam a gondolattal, hogy kötélegyensúlyozókat hívjak a barlangba, és az megpróbáljon kötélen egyensúlyozva átjutni a hatalmas mélység fölött. Végre eljött, igaz csak egyvalaki, de ez belevaló fickó” – mondta el a barlang egyik felfedezője, Igor Pap. „Csábítónak tűnt az ajánlat, de amikor megnéztem Pavol Barabáš filmjét a barlangról, gyorsan el akartam felejteni. De nem tudtam ellenállni és most itt vagyok” – mondta el a kötélegyensúlyozó.


A barlangban 400 méter mélyen lévő alaptáborba történő leereszkedés négy órát vett igénybe. A fiatalember egy 34 kg-os hátizsákot vitt magával a szükséges eszközökkel megpakolva, melyet hol nedves, szűk folyosókon, hol függőleges aknákban kellett maga után húzni. „Fejlámpákkal világítottunk a sötétben, miközben csöpögött a víz, 2 °C és 98 %-os páratartalom volt”c – emlékszik vissza. További nehézségek vártak rá a három órás fizikai és mentális felkészülés során. Reggel leült a kötélre, és megkezdte az extrém mutatványra történő mentális felkészülést. „Amikor kötélen egyensúlyozok, teljesen tiszta fejre van szükség. A legkisebb koncentrációs hiányosságtól is megremeghet a kötél, aminek általában esés a vége” – meséli Dávid.
Sikerült azonban nyugalmat erőltetnie magára, és minden működött! Miután végrehajtotta a mutatványt, és átegyensúlyozott a 100 méter hosszan kifeszített kötélen, ezután újabb négy órát vett igénybe, amíg ismét visszajutott a felszínre. „Az igazi eufória akkor következett, amikor megláttam a kék eget és a napfényt. Nagyon örülök, hogy végre tudtam hajtani ezt a gyakorlatot” – mondta el befejezésképpen a kötélegyensúlyozó.
A Holdárnyék-barlangot 10 évvel ezelőtt, 2004-ben fedezték fel. Bejárati nyílása 1767 méter tengerszint feletti magasságban található a Bélai-Tátrában. Mélysége 500 méter, eddig feltárt hosszúsága 34,3 kilométer. A barlang hőmérséklete 2 °C, a páratartalom 98 %-os.



Forrás és fotók: http://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés