Túl alacsonyan repülnek a sétarepülést végző lengyel helikopterek

Túl alacsonyan repülnek a sétarepülést végző lengyel helikopterek

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/01/13
A TANAP büntetőfeljelentést tesz a sétarepülést végző lengyel helikopterek túl alacsonyan történő repülése miatt.
Hirdetés

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatósága büntetőfeljelentést tesz a Tátra fölött sétarepülést végző lengyel helikopterek alacsony magasságban történő repülése miatt. A nemzeti park erről a közösségi oldalán tájékoztatott, ahol egy videót is közzétett egy ilyen helikopter repüléséről. „Ez messze nem az első ilyen eset. Tudjuk, hogy ki az elkövető, bizonyítékaink vannak az engedély nélküli repülésre, en-nek ellenére az üzemeltető anyagilag továbbra is gazdagodik, a Bélai-Tátra viszont kénytelen eltűrni ezt” – jegyezte meg a nemzeti park igazgatósága.

A minimális repülési magasság duplája

A TANAP igazgatósága emlékeztet arra, hogy a nemzeti park területe feletti légteret a légi közlekedés zajára érzékeny állatvilággal rendelkező területként határozzák meg. Ez azt is jelenti, hogy ezeken a fokozottan védett területeken a minimális repülési magasságot kétszer olyan magasan állapították meg, mint más területeken. A nemzeti park álláspontja szerint konkrétan a Tátrában ez az átlagosan meghatározott 300 méteres magasság helyett a légi járműnek minimum 600 méter magasságban kell elrepülnie a körzetében emelkedő legmagasabb akadály felett.
„Ez azt jelenti, hogy a pilóta a repülési magasság meghatározása során nem csak az „alatta” lévő te-repet veszi figyelembe, hanem a tágabb környezetét is. A pilóta külön engedély nélkül nem süllyedhet a minimális magasság alá” – magyarázta a nemzeti park. A szabály célja a természet védelme.

Nincs engedélyük, senki sem büntetni meg őket

A nemzeti park igazgatóság szerint a lengyel üzemeltetőnek nincs engedélye. „Annak ellenére, hogy rengeteg bizonyítékunk van az alacsonyabb magasságú repülésre, a dolgok nem változnak, pedig az illetékes hatóságok már öt éve foglalkoznak a nemzeti park szemében szálkát jelentő gyakorlattal” – jelentette ki a TANAP vezetősége. Ennek eredményeképpen eddig nulla szankciót szabtak ki, ezért a nemzeti park ismét büntetőfeljelentést tett.
„A rendőrség már foglalkozik az üggyel” – erősítette meg a hírt a rendőrség szóvivője, hozzátéve, hogy az ügyben még senki ellen nem emeltek vádat. „Ezzel összefüggésben az eperjesi (Prešov) rendőrség Környezetvédelmi Osztálya a növény és állatvédelmi törvény elleni bűncselekmény ügyé-ben folytat büntetőeljárást” – mondta Bárdyová.

Túl alacsonyan repülnek a sétarepülést végző lengyel helikopterek-1
Bélai-Tátra
Túl alacsonyan repülnek a sétarepülést végző lengyel helikopterek-1
Forrás: Nagy Árpád

Daniel Džobanik, az Eperjes megyei Rendőrkapitányság szóvivője hozzátette, hogy a TANAP igazga-tóság egyik alkalmazottja december 9-én ismeretlen helikopter engedély nélküli átrepülése miatt bün-tető feljelentést tett a Zári (Ždiar) Kerületi Kapitányságon. A helikopternek 8 óra után kellett volna át-repülnie a védett terület felett.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés