A téli szünet után ismét látogatható a Fagyos-barlang

A téli szünet után ismét látogatható a Fagyos-barlang

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://24tp.pl
2024/05/10
A barlang felújítását követően a Tátrai Nemzeti Park megszüntette a mesterséges világítást.
Hirdetés

A téli szezon követően - amikor a denevérek védelme érdekében a barlang zárva tart - ismét látogatható a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska) található Fagyos-barlang (Mroźna Jaskinia). Korábban ez volt az egyetlen, elektromos világítással ellátott barlang a Lengyel-Tátrában, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) azonban a barlang 2023 őszén befejezett felújítása során megszüntette a mesterséges világítást. Ez azt jelenti, hogy a látogatóknak saját lámpára, lehetőleg fejlámpára van szükségük, és a nemzeti park munkatársai védősisak viselését is javasolják.

A Tátrai Nemzeti Park tájékoztatása

"Az elmúlt időszakban felújítottuk a be- és kijárati kaput, mindkét helyen bejárati nyílásokat hagytunk a denevérek számára. Eltávolítottuk a barlangból az elektromos vezetékeket és a mesterséges világítást. Felújítottuk a közel másfél kilométeres megközelítési és ereszkedő útvonalat is, melyet a sziklaomlás ellen védelmet biztosító eszközökkel láttunk el" - mondta el a három évig tartó felújítást követően a nemzeti park munkatársa.

Három év után újra megnyitották a Fagyos-barlangot-3
Fagyos-barlang
Három év után újra megnyitották a Fagyos-barlangot-3
Forrás: Nagy Árpád

Mit kell tudni a barlanglátogatásról?

- A barlang minden nap 09.00 – 17.00 óra között lesz nyitva.
- Belépőjegy (10 PLN/fő, gyerekeknek 7 éves korig ingyenes), ez megvásárolható a nemzeti park bejáratánál, a Kościelisko-völgy pénztárában, online a https://tpn.pl/zwiedzaj/e-bilety címen vagy közvetlenül a barlang nyílásánál, itt azonban csak készpénzfizetésre van lehetőség.
- A barlang nincs kivilágítva. Javasoljuk, hogy saját zseblámpát/fejlámpát és sisakot hozzon magával. A helyszínen korlátozott számú lámpa ingyenesen elérhető.
- Ne feledkezzünk meg a meleg ruháról – a barlang belső hőmérséklete állandóan 10 °C alatt van.
A Stefan Zwoliński és Jerzy Zahorski által 1934-ben felfedezett Mroźna-barlang 1953. július óta áll a turisták rendelkezésére. A folyosók hossza kb. 773 m, a turistaút hossza kb. 511 m. A bejárati nyílás kb. 1100 m tengerszint feletti magasságban, a kijárat kb. 1112 m tengerszint feletti magasságban található.

Három év után újra megnyitották a Fagyos-barlangot-1
Fagyos-barlang
Három év után újra megnyitották a Fagyos-barlangot-1
Forrás: Nagy Árpád

Forrás: https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés