40 év után megnyitották a Kyseľ-szurdokot Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/08/23
Hirdetés
2016. augusztus 18-án ismét megnyitották a Szlovák Paradicsomban található Kyseľ-szurdokot, melyet 40 évvel ezelőtt egy hatalmas, valószínűleg felelőtlen turisták által okozott tűzvész miatt kellett lezárni. A pusztító tűzvészt követő, idáig eltelt 40 évben a szurdokban emberi beavatkozás nélkül lassan helyreálltak a természetes állapotok, így lehetővé vált a völgy e részének újbóli megnyitása a turisták előtt. „A szurdokban kiépített turistaút az európai trendeknek megfelelő exponált hegyi túraútvonal, hasonlóan a Szlovák Paradicsom más szurdokaihoz. Az útvonal mesterséges segédeszközeit a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) csapata szerelte fel a sziklafalakba, ezért az útvonalat Ferata HZS névre keresztelték” – mondta Ivan Krajčír, a nemzeti park regionális központjának vezetője. A nemzeti park igazgatója szerint a Kyseľ-szurdok teljes rekonstrukciója 65.000 €-ba került, a via ferrata 1500 méter hosszú, melyen 420 sziklahágcsót és 380 méter drótsodronyt építettek be.
A Kyseľ-szurdok újonnan megnyitott, június 15-től október 31-ig használható alsó részének „C” kategóriás via ferratája természetesen egyirányú, csak alulról felfelé járható. Az ösvényen a nemzeti parkban máshol megszokottól eltérő módon tapasztalhatjuk meg a szurdokvölgyek természetes szépségét és vadságát. A szurdok most megnyitott része a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park fennsíkjának keleti szélén található, hossza kb. 1500 méter, szintkülönbsége 180 méter. A szakadékon történő átjutás nem könnyű, az alsó részt acél drótkötelekkel és sziklahágcsókkal biztosított via ferrata útvonalként építették ki.

A via ferrata használatáért személyenként 5 €-t kell fizetni, melyet természetvédelmi célokra fognak felhasználni. A belépőjegyeket Csingóban (Čingov) az alsó parkolóban található információs ponton, Erdőalján (Podlesok) az autókempingben, a nemzeti park információs pontján, valamint a Rumanka étteremben, Iglón (Spišská Nová Ves) a nemzeti park igazgatóságán, valamint a Dobsinai Jégbarlangnál (Dobšinská Ľadová Jaskyňa) lévő információs ponton lehet megvásárolni.
A belépőjegyen egy részletes, színes rajz látható a ferratáról és annak nevezetességeiről. Ez jelenleg csak szlovákul elérhető, de hamarosan angol változat is kinyomtatásra kerül. „Minden turistának via ferrata szettel, energiaelnyelő eszközzel, sisakkal és megfelelő minőségű lábbelivel kell rendelkezni” – figyelmeztet honlapján a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park.
A via ferrata útvonal egyénileg látogatható, Csingóban és a Menedékkő-fennsíkon (Kláštorisko) azonban tapasztalt túravezetőt is lehet fogadni. Ennek ára 1-5 fő részére 50 €, minden további személynek személyenként részére 10 €, egy csoport létszáma azonban max. 10 fő lehet. Ebben az esetben az ár már tartalmazza a belépőjegy árát is. A túravezetővel együtt via ferrata szett is bérelhető, 5 €/fő/nap áron.
A Kyseľ-szurdok újonnan megnyitott alsó részének via ferratája természetesen egyirányú, csak alulról felfelé járható. Az ösvényen a nemzeti parkban máshol megszokottól eltérő módon tapasztalhatjuk meg a szurdokvölgyek természetes szépségét és vadságát. A szurdok most megnyitott része a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park fennsíkjának keleti szélén található, hossza kb. 1500 méter, szintkülönbsége 180 méter.



Az újonnan kialakított tanösvény része a Kyseľ-szurdoknak eddig szabadon hozzáférhető felső, az Óriás-vízesés hídjától a Nagy- és Kis-Kyseľ-völgyek elágazásáig vezető szakasza, melyet eddig alternatív útvonalon lehetett megközelíteni. A völgy turistaútjának ezt a részét is helyreállították, és részben átalakították. Az eddigi alternatív útvonal alsó, az Óriás-vízeséstől a „V Kyseli” nevű, újonnan kialakított elágazásig vezető része felújított fémtálcákkal és sziklahágcsókkal továbbra is mindkét irányban járható. A korábbi alternatív útvonalnak a felső, a „V Kyseli” nevű elágazástól a Nagy- és Kis-Kyseľ-völgyek elágazásáig vezető felújított, via ferrata elemekkel ellátott, de via ferrata szett és belépő nélkül látogatható szakasza a Karoliny-vízesésig egyirányú. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tanösvény teljes hosszában, egész évben szabadon, via ferrata felszerelés nélkül hozzáférhető, mégpedig az alábbiak szerint: a Menedékkő-fennsíktól jutunk el az újonnan kialakított „V Kyseli” útelágazásig, majd onnan leereszkedünk az Óriás-vízesésig. Átmegyünk az Óriás-vízesés hídján, majd emelkedünk a „V Kyseli” nevű útelágazás felé. Az elágazástól tovább megyünk felfelé a ferrata elemekkel biztosított Karoliny-vízesés mellett vezető egyirányú úton a Nagy- és Kis-Kyseľ-völgyek elágazásáig.
A környezetvédők továbbra sem értenek egyet a via ferrata megnyitásával, mivel az véleményük szerint számos ritka állatfaj élőhelyét veszélyezteti. „Az eddig lezárt völgy kedvelt helyszíne a barnamedvék téli hibernációjának, a sziklafalakon pedig ismét vándorsólyom fészkel, amely nem is olyan régen teljesen eltűnt Szlovákiából” – mondta a környezetvédők képviselője. Hozzátette, hogy a via ferrata használata zajjal jár, amely zavarja az ott élő állatokat.

Hirdetés
Hirdetés