Mégsem lesz via ferrata az Elülső-Szoliszkóra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/05/25
Hirdetés
Mivel a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu) ellenzi a tervet, valószínűleg nem építik meg az Elülső-Szoliszkó (Predné Solisko) csúcsára tervezett látványos via ferrata utat a Magas-Tátrában. A nemzeti park közölte, hogy újabb helyszínre tesznek javaslatot az ilyen típusú tevékenység számára. Az újabb halasztással nem ért egyet a via ferrata útvonal megépítését kezdeményező Szlovák Turisták Klubja, amely 2017-ben részt vett a szlovák-lengyel turisztikai infrastruktúra fejlesztésére irányuló, határokon átnyúló Interreg projekt előkészítésében. A projekt forrásait felhasználva biztosított vasalt utat terveztek kiépíteni a Malompataki-völgyből (Mlynická dolina) egy sziklabordán keresztül az Elülső-Szoliszkó csúcsán álló kereszthez.

A tervezett útvonal a Mlynická dolina Nemzeti Természetvédelmi Terület ötös (legmagasabb) fokozatú védettséget élvező részén helyezkedik el. A TANAP igazgatója, Pavol Majko szerint a jövőben tervezett, beavatkozás mentes „A” zónához tarozó területről van szó. „A közelben barna medve vacka található, ugyancsak a közelben vezet a mormoták Furkota-völgybe vezető vándorlási útvonala, és zergepopuláció is előfordul errefelé”. Az európai és nemzeti jelentőségű védett fajokra gyakorolt ​káros hatás miatt a nemzeti park igazgatósága nem adta beleegyezését a via ferrata megépítéséhez. Az igazgató szerint a projekt fokozott zajt, az építkezés a sziklatornyokba történő beavatkozást, az instabil törmeléken történő mozgást eredményezne, problémák lennének a hulladékkal, és a megközelítő útvonal miatt ki kellene vágni a törpefenyőket.
2019-ben még arról értesítették a Szlovák Turisták Klubját, hogy a nemzeti park igazgatóságának kedvező véleménye van a tervről. Pavol Majko elmondta, hogy az csak előzetes vélemény volt arról, hogy a két eredetileg javasolt változat közül melyik lenne jobb. Mindeddig nem állt rendelkezésre az átfogó értékeléshez szükséges összes dokumentum. Javasolta a klubnak, hogy a projekt keretében alternatív helyszínként Barlangligeten (Tatranská Kotlina), az egykori mészkőbányában lévő (max. 50 m magas) oktatófalon építsen vasalt utat.
A Szlovák Turisták Klubjának elnöke, Peter Dragúň nem kívánta kommentálni a természet- és tájvédelmi törvény rendelkezései alóli folyamatban lévő mentességi eljárást, annyit fűzött hozzá, hogy a Barlangliget mellett lévő falat nem tartja megfelelő megoldásnak.
Forrás és fotó: https://hiking.sk

Hirdetés
Hirdetés