Hogyan legyünk biztonságban technikás magashegyi terepen? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/07/29
Hirdetés
Végig gondoltuk-e valaha, vajon milyen írott vagy íratlan szabályok léteznek a technikás, veszélyes magashegyi terepen (pl. Sas út) történő túrázással kapcsolatban? Sokan ezt ösztönösen, sok év tapasztalataira hagyatkozva csinálják, de kezdők számára talán hasznosak lehetnek az alábbiakban összeszedett legfontosabb gondolatok egy ilyen túra kezdete előtt. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez egy szubjektív felsorolás, melyet a lengyel hegyimentőkkel, hegyi vezetőkkel és hegymászó oktatókkal konzultálva egy Facebook csoport készített, ennek ellenére érdemes tanulmányozni, mielőtt a magashegyekbe indulunk. Szabályok a meredek turistautakon, sziklákon, illetve mesterséges segédeszközökkel ellátott útvonalakon történő túrázás során:

1. Egy láncon egyszerre egy ember tartózkodjon.
2. Egy létrán, illetve egy hágcsósoron egyszerre egy ember.
3. Mindig legyen meg a három érintkezési pont (két kéz és egy láb vagy két láb és egy kéz).
4. Tartsuk tiszteletben az egyirányú útvonalakat (Sas út, Giewont). Tájékozódjunk az aktuálisan lezárt útvonalakról (jelenleg a Swinica – Zawrat közötti útvonal).
5. A lánc laza pontján (felfüggesztés) ne ragaszkodjunk hozzá, ne bízzunk benne feltétel nélkül.
6. Ellenőrizzük, hogy az a szikla, amelybe kapaszkodni szeretnénk, nincs-e kilazulva?
7. Ne dobáljunk köveket, ne rugdossuk a kavicsokat, figyeljünk a gyerekekre, hogy ne játsszanak a kövekkel.
8. Saját biztonságunk érdekében azokon a turistautakon, ahol fennáll a kőhullás veszélye, használjunk sisakot. A sisak használata a turistautakon nem szégyen!
9. Nagyon meredek terepen lefelé haladva arccal a szikla (láncok, létrák, hágcsók) felé fordulva ereszkedjünk.
10. Másokat csak nem kitett helyeken, „elnézést” megszólítással előzzünk, hogy az előzött tudja, hogy mögötte vagyunk, és véletlenül sem sodorjon el minket. Ugyanakkor ügyelni kell arra is, hogy mi magunk sem veszélyeztessünk másokat!
11. Csak olyan helyen pihenjünk, várakozzunk, ahol nem vagyunk kitéve a hulló kövek, vagy más turisták által okozott veszélyhelyzetnek (ne üljünk le egy meredek vályú aljában, vagy a láncos szakaszok alatt).
12. Kevésbé tapasztalt, a magasságtól, kitett helyektől félő társainknak legjobb, ha először megmutatjuk, hová tegye a lábát, mibe kapaszkodjon, milyen lehetőségek közül lehet választania. Ne kiabáljunk vele, ne ijesszük meg, ne gúnyoljuk ki. Tartsuk tiszteletben, hogy nem mindenki érzi magát komfortosan és biztonságban a magashegyi ösvényeken.
13. Nehezebb utakra csak olyan gyerekkel induljunk el, aki önállóan képes mozogni a hegyen, aki nem fél a kitettségtől, nem kell a kezét fogni útközben. Mielőtt nehéz magashegyi túrára indulunk, ellenőrizzük a gyerekek felkészültségét pl. egy kalandparkban. A sisak viselése gyerekek számára erősen ajánlott!
14. Használjunk beülőt és via ferrata szettet, amely a láncokon ugyanúgy használható, mint a drótkötélen.
15. Hosszú és nehéz utakra induljunk korán reggel, hogy elkerüljük az esetleges délutáni időjárás változásokat. Nyáron különösen óvatosnak kell lenni a magashegyekben viharok esetén, főleg a gerinceken és a mesterséges segédeszközök közelében.
16. Amennyiben nem vagyunk kellően felkészültek, alkalmazzunk hivatalos tátrai vagy hegyi vezetőt.
17. Minden túra előtt tájékozódjunk az aktuális állapotokról a hegyimentők (www.topr.pl) és a nemzeti park (www.tpn.pl) honlapján.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés