Még idén nyáron elkészül a via ferrata a Vörös-torony-hágóban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/05/14
Hirdetés
A Szlovák Turisták Klubja 2021. februárban írta ki a Vörös-torony-hágóban (Priečne sedlo) létesítendő via ferrata útvonal kiépítésére. A határozat szerint ez a vasalt út alternatív megoldás lesz az eredetileg a Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) a Fátyol-vízeséstől (Vodopád Skok) az Elülső-Szoliszkóra (Predné Solisko) tervezett via ferrata helyett, amelyet természetvédelmi okokból (védett fajok vándorlási útvonala) miatt nem engedélyeztek. A kiépítendő via ferratát pontosan azért tervezték a Vörös-torony-hágóba, mert a hágóig vezető meglévő turistaút is nehéz terepen vezet, és a megfelelő technikai eszközökkel biztosított via ferrata kiépítésével a hágóban vezető útvonal is biztonságosabbá és gyorsabbá válik. A via ferratát 2021 júniusa és augusztusa között kell megvalósítani.

A via ferrata egyirányú lesz a Kis-Tarpataki-völgyből (Malá Studená dolina) a Nagy-Tarpataki-völgy (Velká Studená dolina) irányába, hossza hozzávetőlegesen 450 méter, szintkülönbsége a Kis-Tarpataki-völgyből kb. 150 méter, a Nagy-Tarpataki-völgybe pedig kb. 80 méter. A Kis-Tarpataki-völgy felől a biztosított útvonal Vörös-torony-hágóba vezető jelenlegi sárga jelzésű turistaúttal párhuzamosan, annak jobb oldalán, egy kompakt sziklán kerül kialakításra. A Nagy-Tarpataki-völgy irányából a biztosított útvonal a turistaút bal oldalán emelkedő sziklán vezet majd, ahol a múltban a láncokkal biztosított, ma már nem létező nyomvonal haladt. A via ferrata az alsó részen azonban nem a törmelékes vályúban, hanem egy sziklán halad majd. A biztosító kötelet a biztosított útvonal teljes hosszában kiépítik, a ferrata kialakításához szükséges anyagokat egy helikopter egyetlen repüléssel szállítja majd a helyszínre, a maradékot és a csomagolóanyagot gyalog veszik le a hegyről.


Természetesen az egész útvonalat információs táblákkal jelzik, melyeken szlovák, lengyel és angol nyelven jelzik majd az egyirányú útvonalat, valamint a ferrata-szett használatára vonatkozó ajánlást. Összesen három tábla lesz elhelyezve, és mivel a ferrata-szett csak ajánlott, így e nélkül is fel lehet jutni a Vörös-torony-hágóba.
A via ferrata június 15-től október 31-ig lesz elérhető, ahogy az a Vörös-torony-hágóba vezető turistaút esetében is érvényes.
Forrás és fotó: https://www.tatry.sk

Hirdetés
Hirdetés