Hogyan viselkedjünk viharban – a TOPR hegyimentőjének tanácsai Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/06/13
Hirdetés
Kövessük figyelemmel az időjárás előrejelzéseket, korán reggel induljunk el túrázni, és zivatar esetén cselekedjünk az alábbiaknak megfelelően. „A Giewont masszívumára lecsapó egyetlen villámcsapás igazán komoly balesetet okozhat” – mondta Adam Marasek, a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) Akademia Górska (Hegyi Akadémia) című, 12 évvel ezelőtt készült kisfilmjében, melyben a vihar idején a hegyekben való viselkedés szabályaira emlékezteti a nézőket. Valószínűleg nem számított arra, hogy szavai ilyen mértékben valóra válnak. „Bár a zivatar előre megjósolható, az viszont nem, hogy a villámok hol csapnak le” – vallja a hegyimentő.
Emlékeztetőül a vihar idején alkalmazandó alapvető viselkedési szabályok a hegyekben:

1. Próbáljuk elhagyni a nyitott, szabad tereket, csúcsokat, gerinceket, az egyedülálló sziklák vagy fák körüli területet.
2. Távolodjunk el a patakoktól, a vízfolyásoktól, a láncoktól és létráktól.
3. Ha sziklák közelében vagyunk, ne támaszkodjunk azokra, álljunk legalább egy méterre a sziklától.
4. Lábunkat összefogva guggoljunk le, embriópóz közeli állapotba, és elszigeteljük magunkat a talajtól (pl. a hátizsákra ülve).
5 A mobiltelefon nem veszélyes és nem vonzza a villámokat. Kikapcsolható, hogy megvédjük a rövidzárlattól vagy a beázástól, vihar után viszont lehetővé teszi, hogy segítséget hívjunk.
6. Ha többen vagyunk, semmilyen körülmények között ne fogjuk egymás kezét; jobb, ha bizonyos távolságban maradunk egymástól, hogy villámcsapás esetén a lehető legkevesebb ember sérüljön meg.
7. A pásztorkunyhók nem a legjobb helyek arra, hegy megvárjuk a vihar végét.
Forrás és fotó: https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés