Lavina temette el a medve barlangját, villám csapott a bárányokba Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/05/09
Hirdetés
A TANAP Igazgatóság erdészeinek május 4-én sikerült kiásniuk a hó alól egy medve maradványait, amely egy lavina következtében pusztult el. Szerencsére nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy egy, az erdészek által ismert medve és kölyke pusztult volna el a lavinában.
Valószínűleg egy három éves medve maradványaira bukkantak, amely a Csorbató (Štrbské pleso) és Poprádi-tó (Popradské pleso) között a piros jelzésű Felső turistaúttól (Tatranská Magistrála) mindössze három méterre, mintegy 1550 méteres tengerszint feletti magasságban telelt. A medvének nem volt szerencséje téli pihenőhelye megválasztásában, az idei tél ugyanis bőséges havat hozott az alpesi környezetben, amely masszív lavinákat okozott. A Pátriáról elszabaduló hótömeg betemette a nagyjából egy méterrel a hó alatt található odúba vezető lyukat, amely nem omlott be, de a lavina végül is élve eltemette a hibernált medvét.
„Ľuboš Fabian erdész húsvét előtt jelentette a halálesetet. Először azt hitte, hogy egy elpusztult zergét talált, de amikor kiásta a maradványokat, azt tapasztalta, hogy egy medve került elő a hó alól” – mondja Igor Cpin, a TANAP Felsőhági (Vyšné Hágy) védelmi körzetének vezetője. A szakemberek a jelentős hótakaró miatt akkor úgy döntöttek, hogy várnak a kiásással, húsvétkor pedig újabb lavina csúszott le a területen, így végül május 4-én sikerült kihozni a medve maradványait a hó alól. Az állat tetemének túlnyomó részét időközben már elfogyasztották az állatok, valószínűleg egy másik medve. Csak a csontokon lévő szövetek (konkrétan a lapocka csonttöredékei, a bordák, a gerinc egy része és egy kisebb szőrös bőrdarab) jutottak el TANAP kutatóállomásra. „Tudjuk, hogy a medvék rendszeresen a túraútvonal közelében alszanak téli álmot. Régebben egy nőstény medve járt arra rendszeresen a kölykeivel, ezért féltem, hogy őket temette el a lavina, szerencsére azonban a múlt héten láttuk őt három kölyökkel, és jól vannak” – mondta Ľuboš Fabian.
Forrás és fotó: https://spravatanap.sk

 

 

 

11 birkát ölt meg egy villámcsapás a Chochołowi-völgy torkolatánál
Május 6-án szomorú és egyben tanulságos esemény történt egy vihar alkalmával a Nyugati-Tátrában. „A Chochołowi-völgy (Chochołowska Dolina) torkolatánál található Szürke-réten (Siwa Polana) villám csapott a két évvel ezelőtt létesített kötélpark szerkezetébe. Az elektromos töltés a kötélen keresztül elért egy fát, amely alatt egy birkacsorda bújt meg” – tájékoztatott a Tygodnik Podhalański. A villámcsapás következtében 11 bárány pusztult el.
A villámcsapás közvetlen közelében nem tartózkodtak emberek, az eset azonban erőteljes figyelmeztetés lehet. Tökéletesen mutatja, hogy a vihar nemcsak magasan a csúcsokon, hanem a hegyek alsó részein és más kitett területeken is nagy veszélyt jelent.
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

 

 

Hirdetés
Hirdetés