Új hidegpólus Lengyelországban – akár -50 °C-ig is csökkenhet a hőmérséklet Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/01/19
Hirdetés
A „fagyvadászok” új hidegpólust fedeztek fel Lengyelországban, amely a Tátrában, a Vörös-hegyek (Czerwone Wierchy) masszívumában található. Az előzetes tudományos kutatások eredményei arra utalnak, hogy Litwor-katlanban (Litworowy Kocioł) és az Öszvér-katlanban (Mułowy Kocioł) a nagyobb fagyhullámok idején akár -50 °C-ig is csökkenhet a hőmérséklet. A három „fagyvadász”, Arnold Jakubczyk, Kamil Filipowski és Michał Wróbel a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem Meteorológiai és Klimatológiai Tanszékének felügyelete alatt mérőberendezést szeretne telepíteni a Lengyel-Tátrában található két katlanban. Véleményük szerint Lengyelország leghidegebb pontja nem a Besszádokban (Bieszczady), Suwalki környéke vagy a Havasalján (Podhale) Czarny Dunajec mellett található tőzegláp, hanem a Vörös-hegyekben található Litvor-katlan és Öszvér-katlan.

Az említett katlanok úgynevezett fagyzugok, azaz olyan helyek, ahol a hőmérséklet rendellenesen akár -50 °C alá is süllyedhet. Ez összefügg a hőmérsékleti inverzióval és a hegyvidéki orográfiai hatással. Hőmérsékleti inverzió akkor következik be, amikor a talajhőmérséklet nagyon gyorsan lehűl. Ez a terepen különféle medencékben és nagyobb mélyedésekben fordul elő. A jelenség kialakulásának kulcsa a felhőtlen égbolt, a hosszú éjszaka vagy a terep állandó árnyékoltsága, a szélcsendes, alacsony páratartalmú levegő, a nagy tengerszint feletti magasság és a felszín domborzata.
A Tátrában lévő fagyzugok – Litwor-katlan és Öszvér-katlan
A Vörös-hegyek masszívuma minden tekintetben egyedülálló. A hegység karsztos szerkezetének köszönhetően száraz, homorú geomorfológiai formákkal találkozunk errefelé, a katlanok még nyáron is jeges levegővel töltődnek meg víz helyett.
A Litwor-katlan a Tátra legnagyobb száraz ürege. A 70 méter mély, teljesen fűvel borított, ezért egész évben fagyos hely, ahol júliusban többször is mértek -10 fokhoz közeli hőmérsékletet, januárban pedig -40 fokot. A „fagyvadászok” úgy vélik, hogy a professzionális mérőberendezések felállítása lehetővé teszi a -40 vagy akár -50 °C-os hőmérséklet problémamentes mérését. Az Öszvér-katlan viszont felületét tekintve számít a legnagyobb fagyos katlannak, ahol a kisebb mélység és a sziklás altalaj miatt a hőmérséklet csak télen csökken anomális értékekre.
A „fagyvadászok” az előkészületek során többek között a 2015/2016-os téli szezon szelektív adatait elemezték. Bár az a tél nem volt kivételesen hideg, a Litwor-katlanban a hőmérséklet -37 °C-ig süllyedt. A kutatóknak nincs kétségük afelől, hogy a 2017. januári fagyhullám idején (amikor a Czarny Dunajec melletti Puszcza Rękowiańska tőzeglápon, 654 m tsz.f. magasságban -39,8 °C-t mértek) a Vörös-hegyek alatt a hőmérséklet biztosan elérte a -50 °C-t. Álláspontjuk szerint a fagyos területeken telepített állandó műszereknek köszönhetően az új lengyelországi hidegrekord csak idő kérdése.

Hirdetés
Hirdetés