Ködtenger a Tátrában

Ködtenger a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/01/23
A ködtenger az őszi Tátra egyik leglátványosabb természeti jelensége.
Hirdetés

Néha előfordul, hogy a völgyekben és a Tátra lábánál teljesen más az időjárás, mint a tátrai csúcsok övezetében. A hegyek lábánál szinte semmi látótávolság sincs, sűrű köd és felhőtakaró borítja a tájat, a magasabban fekvő területeken ugyanakkor mesésen szép idő lehet.

Ködtenger a Tátrában

Akinek volt már alkalma a Tátra csúcsairól megfigyelni a felhőkkel borított Havasalja (Podhale) régiót, a mély hágókat és a völgyeket, aki látta már a Tátra csúcsait a felhők fölött, amelyek úgy néznek ki, mint szigetek a ködtengerben, azt biztosan magával ragadta a látvány. Érdemes azonban közelebbről is szemügyre venni ezt a jelenséget, amely nemcsak a turistákat, de a lelkes fotósokat is a magasba csábítja.

Mikor alakul ki ködtenger?

Ködtenger akkor keletkezik, amikor bizonyos körülmények hatására a hőmérséklet a tengerszint feletti magassággal együtt emelkedik, nem pedig csökken. Ezt nevezik hőmérsékleti inverziónak. A magasabban fekvő területekről figyelhetjük meg a két légréteg, a felhők és a köd találkozása által létrehozott szokatlan „szőnyeget”, amely felülről a könnyebb, melegebb és szárazabb, alulról pedig a nehezebb, hidegebb és nedvesebb. A légtömegek találkozásának határán ködréteg telepszik meg, amely felülről nézve egy sajátos, hullámzó tenger felszínére emlékeztet. Ahogy sejthető, innen ered a jelenség elnevezése, a ködtenger.

Ködtenger a Tátrában-1
Ködtenger az Alacsony-Tátrában, a Chopok csúcsán
Ködtenger a Tátrában-1
Forrás: Nagy Árpád

Mikor találkozhatunk a hegyekben a legnagyobb eséllyel ködtengerrel? Ez a jelenség leggyakrabban késő ősszel alakul ki, amikor elég gyakori a hőmérsékleti inverzió. Ez azonban nem egy kőbe vésett szabály, a jelenség más évszakokban is előfordulhat, és nem számít ritkaságnak. Természetéből adódóan hajnalban vagy alkonyatkor a legszebb.

Ködtenger és a Brocken-hegyi kísértet

A ködtenger érdekes módon gyakran egy másik látványos természeti jelenség, a Brocken-hegyi kísértet (vagy ködkísértet) alapját is képezi. Ilyenkor a szemlélő természetfeletti méretű, szivárvány színű glóriával körbevett árnyéka jelenik meg a közvetlenül előtte vagy alatta, a völgyekben elterülő rétegfelhőkön.
Ha legközelebb egy felhős, esős napon Zakopanéban járunk, gondoljunk arra, hogy fent a hegyekben most gyönyörű tiszta idő lehet, és semmi más nem látszik a lábunk alatt, csak a sűrű köddel körbevett hegycsúcsok, amelyek magányos szigetként emelkednek ki a ködtengerből.
Forrás: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés