A tátrai lucfenyők nagyon rossz állapotban vannak

A tátrai lucfenyők nagyon rossz állapotban vannak

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/09/21
A tátrai lucfenyőerdők pusztulásának első tünetei már az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején megjelentek. Akkoriban a fő okok a kén-oxidok és nehézfémek légkörbe történő kibocsátása volt.
Hirdetés

Rossz állapotban vannak a tátrai lucfenyők

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) elemzése szerint a Tátrában élő lucfenyők nagyon rossz állapotban vannak. Ezt elsősorban a romló éghajlati helyzet és a környezetszennyezés befolyásolja. A tátrai lucfenyőerdők pusztulásának első tünetei már az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején megjelentek. Akkoriban a fő okok a kén-oxidok és nehézfémek légkörbe történő kibocsátása volt. A tátrai lucfenyők állapotát befolyásoló kritikus pillanat volt a 2004. novemberi emlékezetes szélvihar, amely hatalmas erdőterületeket pusztított el.
A tátrai lucfenyők nagyon rossz állapotban vannak-1
Kiszáradt fenyők a Tátrában
A tátrai lucfenyők nagyon rossz állapotban vannak-1
Forrás: www.portaltatrzanski.pl
A természeti katasztrófából lábadozó erdő egyre nehezebb időjárási körülményekkel találkozik, amely a fokozódó globális felmelegedéshez köthető. Ez melegebb nyarat, rövidebb telet és a környezeti egyensúly felborulását eredményezi, amelyek között ezeknek a sérülékeny fáknak növekedniük kell. A rekordmeleg év 2018 volt, de az idei év is nagyon meleg, és az éghajlati modellek azt jelzik, hogy a jelenlegi rekordok 20-30 éven belül az éves normát fogják jelenteni. Következésképpen a lucfenyők védelme az éghajlati veszélyekkel szemben az egyik legnagyobb kihívássá válik, amellyel a Tátra mindkét oldalán található nemzeti parkok szembesülnek.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

 

 

Hirdetés
Hirdetés