A Hegyi Mentőszolgálat tanácsai - hogyan készüljünk fel, mit ne felejtsünk el Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/07/25
Hirdetés
Erőnk és képességeink túlbecsülése, a terep nehézségeinek alábecsülése vagy a túrára történő késői indulás. A túrázók egy része még mindig sok hibát elkövet a hegyekben, ami adott esetben nagyon sokba kerülhet, a következmény nemcsak sérülés és a hegyimentők beavatkozásának költsége, hanem akár tragikus is lehet. Csak tavaly 31 ember halt meg a szlovák hegyekben.
Az emberek ugyanakkor még mindig hajlamosak alábecsülni a hegyvidéki terepet. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) évente mintegy 2,5 ezer beavatkozást regisztrál, ez alól kivételt képezett az elmúlt év, melyet a koronavírus járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos intézkedések jellemeztek, így abban az évben „csak” kb. 700 alkalommal avatkoztak be.
A hegyekben segítségre szoruló túrázók egyötöde nem rendelkezett megfelelő biztosítással, ez azt jelentette, hogy a hegyimentők beavatkozásáért (melyek nem olcsóak) maguknak kellett fizetniük. „A HZS beavatkozásának átlagos költsége 400 euró körül van. Komolyabb beavatkozás esetén, vagy ha helikoptert kell hívni, ez az összeg sokkal magasabb” – mondta Jana Krajčírová, a HZS munkatársa. A leggyakoribb sérülések a végtagsérülések, amelyek esés vagy csúszás következtében keletkeznek. 2021-ben a legdrágább beavatkozás költsége 9500 eurót tett ki.

Magashegyi biztosításra csak azokban a hegyekben van szükség, ahol a HZS működik – ilyenek a Magas-Tátra, az Alacsony-Tátra, a Bélai- és a Liptói-Tátra, a Szlovák Paradicsom, a Nagy- és Kis-Fátra, a Pieninek, a Bukovec-hegység, a Körmöci-hegyek, a Kyszucai-hegyek, a Javorníki-hegyek, a Középső-Beszkidek és a Morva-Sziléziai Beszkidek. Más hegyekben elegendő a szokásos egészségbiztosítás. A hegyi biztosítás ára napi egy euró körül van, egész évre szóló biztosítást akár már 10 euróért is lehet kötni.
 
Óvintézkedések vihar esetén
Krajčírová szerint a turisták által elkövetett leggyakoribb hibák közé tartozik az időjárás-előrejelzések és figyelmeztetések figyelmen kívül hagyása. Ez az oka annak, hogy egyeseket meglep a vihar, a szél vagy az alacsony hőmérséklet. Ha valaki a hegyek felsőbb régiójában tett túra során viharba kerül, mielőbb térjen vissza a völgybe, ahol kisebb az esélye annak, hogy villámcsapás érje. „Ha nem tud biztonságos helyre jutni, és van a közelben egy kunyhó vagy menedékhely, akkor érdemes ott elbújni. Nem szabad sziklák vagy fák alá bújni. és minden nálunk lévő fémtárgyat le kell tenni.” Hozzáteszi, hogy nem szabad olyan helyen tartózkodni, ahol láncok, fém létrák, hágcsók vagy oszlopok vannak.
A hibák közé tartozik a nem megfelelő ütemű folyadékbevitel vagy a rosszul megválasztott lábbeli is. Egyúttal emlékeztet arra, hogy a túra tervezésekor nagyon fontos figyelembe venni képességeinket, edzettségünket és egészségi állapotunkat. „Ne menjünk egyedül a hegyekbe. Ha nincs más lehetőség, mindig jó, ha valakit – legyen az rokon, barát, szállásadó – előzetesen értesítünk a tervezett útvonalról, még akkor is, ha a túra során változtatunk rajta.”
 
Időtartalék
A túrára időben el kell indulni, és az útvonal tervezésénél gondolni kell a kellő időtartalékra, hogy még sötétedés előtt be tudjuk fejezni a túrát. A felszerelésből nem hiányozhat az elegendő mennyiségű folyadék, valamilyen gyors energiapótlásra alkalmas táplálék, mint pl. csokoládé vagy energiaszelet. Ne felejtsük otthon azokat a gyógyszereket, amelyeket rendszeresen szedünk, vagy amelyek segíthetnek az esetleges hirtelen egészségügyi problémák kezelése során. A HZS azt javasolja, hogy hosszabb túrákra vigyünk magunkkal magnéziumot.
„Magától értetődik, hogy be kell pakolni a hátizsákba vízhatlan ruházatot valamint meleg ruhát, hiszen még nyáron is nagyon hideg lehet, ha hirtelen megváltozik az időjárás” – szögezi le Krajčírová. Nem szabad alábecsülni a lábbelit sem, ami kulcsfontosságú, lehetőség szerint Vibram talpú túrabakancsban túrázzunk. Ezeken kívül alapvető felszerelés a feltöltött telefon, valamilyen fényforrás és esetleg külső töltő.
 
HZS alkalmazás
A HZS a turisták figyelmébe ajánlja saját mobilalkalmazását. „Ennek segítségével a turisták szükség esetén akár a gyenge mobilszolgáltatói lefedettségű helyekről is segítséget tudnak hívni, illetve el tudják küldeni tartózkodási helyük GPS-koordinátáit” – mondja Krajčírová. Aki letölti az alkalmazást, az figyelmeztető üzeneteket kaphat a környékre vonatkozó meteorológiai figyelmeztetésekről – a közelgő viharról, esőről, viharos szélről, magas hőmérsékletről vagy lavinaveszélyről. Szükség esetén a felhasználók megtudhatják, hol található a legközelebbi HZS mentőállomás vagy a legközelebbi AED eszköz (automatikus külső defibrillátor), tájékozódhatunk a közeli menedékházakról és azok távolságáról, valamint sok más hasznos információval is rendelkezik. Abban az esetben, ha bajba kerülünk a hegyekben, a HZS segélyhívó szám 18 300.
Forrás és fotó: https://www.aktuality.sk

Hirdetés
Hirdetés