Viccen kívül – kereszt nélkül is láthatjuk a Giewontot?... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/05/30
Hirdetés
A közelmúltban egy Poznańból Zakopanéba érkezett lengyel turista azzal a furcsa kérdéssel fordult 24tp.pl oldal szerkesztőihez, hogy megvan-e még a Giewont keresztje, vagy esetleg lebontották, mert ő már kétszer járt a Tátrában, és egyik alkalommal sem látott keresztet a Giewont csúcsán.
Miután ez a szokatlan olvasói levél megjelent, a kérdést feltevő turistának címzett mosolyogtató hozzászólások sora érkezett. A kérdezőt néhányan a hulladékgyűjtő telepre irányították, mivel a közelmúltban jelentősen emelkedett a fémhulladék felvásárlási ára. Mások azt javasolták neki, hogy menjen fel a Giewontra és nézze meg, hogy ott van-e a kereszt. De vajon mi a véleménye erről a kérdésről egy szakembernek?

„Igaza van ennek a hölgynek” – hangsúlyozza Apoloniusz Rajwa geográfus, a Tátra szakértője, aki évekig dolgozott a Gáspár-csúcson (Kasprowy Wierch) működő Magashegyi Meteorológiai Obszervatóriumban. „A Tátrában időnként megfigyelhetünk egy olyan, a sivatagban előforduló optikai jelenséget, amely a délibáb ellentéte. Jómagam kétszer is láttam a kereszt „eltűnését” Giewontról, a jelenség körülbelül két órán át tartott”.
Ezt a nem mindennapi jelenséget a forró napokon, például júniusban, felhőtlen időben figyelhetjük meg, amikor a Giewont mögött nincs felhő. A Giewont falai már a reggeli órákban, amikor északkelet felől süt rájuk a nap, erősen felforrósodnak. A meleg levegő felemelkedik, a felmelegített levegő részecskéi a gerinc fölött több tucat méter magasságig rezegnek. Ilyen körülmények között az áttört az acélszerkezet láthatatlanná válik. „Vibráló, forró és mozgó levegőben nem lehetséges ez a megfigyelést. Először egy barátom hívta fel a figyelmemet erre az „eltűnésre”, sőt, a kollégáimmal később ismét láttuk, hogy hasonló körülmények között eltűnik a kereszt a Giewontról” – összegzi Apoloniusz Rajwa.
Forrás és fotó: https://24tp.pl

Hirdetés
Hirdetés