Titokzatos eltűnések a Tátrában – III. rész Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/02/11
Hirdetés
Gorál és tátrai legendák és babonák
Kazimierz Gąsienica Byrcyn hegyivezető, aki évek óta a TOPR hegyimentője ezt mondja: „A hegyeinkben valóban van valami. Vannak helyek a Tátrában, ahová az ember nem szívesen vezet, mert rossz hírű helyek. Vannak olyan, a mentőakciók könyvében rögzített furcsa történetek, amelyek mind a mai napig megmagyarázhatatlanok, rejtélyes halálesetek és eltűnések, amelyeket az ember hiába akar józan ésszel megmagyarázni.”
 
A gorálok biztosak benne, hogy a Vörös-hegyeken (Czerwone Wierchy) valami lehúzza az embert a szakadékba, az Iván-nyeregben (Iwaniacka Przełęcz) valaki járkál az ösvényen, és nem akar visszaengedni a világba, a Tar-hegyen (Goly Wierch) kísértettel lehet találkozni. A helyiek érzik, hogy a Tátrában van valami különleges és megmagyarázhatatlan. A megmagyarázhatatlan eltűnéseket és baleseteket legendák és babonák övezik, amelyek több száz éves múltra tekintenek vissza. Érdekes, hogy sok mindenre még mindig nem találunk ésszerű magyarázatot. Hogyan magyarázzák a rejtélyes eltűnéseket?

Brocken-hegyi kísértet
A Brocken-hegyi kísértetet, vagyis a ködkísértetet Johann Esaias Silberschlag már 1780-ban leírta. A név a Brocken-csúcsból származik, ahol a jelenséget először figyelték meg. Ha a megfigyelő előtt köd vagy felhők vannak, amelyben megfigyelheti a saját árnyékát, akkor ködkísértetről beszélhetünk. A lengyel hegymászók 1925-től kezdve elfogadták a Jan Alfred Szczepański által népszerűsített babonát, miszerint ha valaki egyszer meglátja a Brocken-hegyi kísértetet, az a hegyekben hal meg. Másrészt viszont aki háromszor találkozik vele, az örökké biztonságban lesz a hegyekben. A ködkísértet ritka jelenség – a hegyek szerelmeseinek egy része csak álmodozik róla, a hozzá kapcsolódó sötét babona ellenére.
 
Dziwożona
Dziwożona (más néven mamona vagy runa) a szláv hiedelmekből ismert istennő. Neve a „vad” és a „feleség” szavak kombinációja, vagyis jelentése „vad nő”. Gonosz, förtelmes boszorkány, szürke hajjal és hosszú mellekkel. Ezek a huncut boszorkányok az erdők sűrűjében, a vizek partján lévő bozótosban, valamint sziklák alatti és földalatti hegyi rejtekhelyeken élnek. Dziwożona szívesen elrabolja a gyermekeket és a fiatal lányokat, valamint a hegyi túrázókat. Bár a mitikus történetek manapság nem tűnnek túl valószínűnek, nagyon csábító lehet egy rejtély megmagyarázása, például mesék és legendák segítségével.
 
Biztonságos túra
A hegyekben történő eltűnések leggyakrabban ősszel és télen történnek, amikor lehull a hó. Az ösvények ilyenkor kevésbé járhatóak, gyakran jegesek, és gyorsabban sötétedik. Néha elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy rossz nyomvonal, a nem megfelelő felszerelés és a felkészületlenség ahhoz, hogy tragédiát okozzon. A téli hegyi kirándulás nagyszerű élmény lehet, ha tisztában vagyunk képességeinkkel, és gondosan választjuk meg az útvonalat – némelyikük akár tapasztalt hegymászók számára is nehéznek és veszélyesnek bizonyulhat. Érdemes magunkkal vinni egy útitársat is, aki szükség esetén segíteni tud nekünk (vagy elkergeti a fenyegető Dziwożonát).
Forrás: https://zaginieniprzedlaty.com; Fotó: Marián Stulajter

Hirdetés
Hirdetés