Öt új emléktábla a 80 éve felszentelt Szimbolikus temetőben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/11/01
Hirdetés
Amikor azt mondjuk, hogy megemlékezés a Szimbolikus temetőben, valószínűleg sokunknak eszébe jut október utolsó előtti hétvégéje, amikor a Poprádi-tó közelében, az Oszterva sziklái alatt található kegyeleti hely kápolnája körül összegyűltek a hegyek áldozataira emlékeznek. A jelenlegi globális járványhelyzetnek és a Szlovákiában éppen október 24-én életbe lépett szigorításoknak köszönhetően ebben az évben elmaradt a megemlékezés, az emlékezni vágyók nem hallották a temetőt gondozó kuratórium és a Tátra Hegyi Szolgálat képviselőjének emlékező szavait és nem hangzottak fel a lengyel népzene dallamai sem. Ami viszont tény, hogy ebben az évben a Szimbolikus temető megnyitása óta eltelt 80 évről is emlékezünk, hiszen az akkori szlovák köztársasági elnök, dr. Josef Tiso 1940. augusztus 11-én látogatott el a temetőbe, ahol személyesen szentelte fel a kápolnát.

Amikor azt mondjuk, hogy kegyelet, akkor tiszteletről, becsületről, méltóságról beszélünk. Mindezek a tulajdonságok belülről, vagyis elsősorban egyéniségünkből, saját titokzatos énünkből fakadnak. Éppen ezért szükséges, hogy ebben a jelenlegi helyzetben is megemlékezzünk valamilyen módon azokról, akik a hegyekben vesztették életüket.
A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (ŠL TANAP) tájékoztatása szerint a legutóbbi megemlékezés óta, amelyre múlt év októberének utolsó előtti szombatján került sor, öt új emléktáblát helyeztek el a Szimbolikus temetőben, rajtuk öt névvel. Az egyik, a Mount Everest expedíció tagjai által állított emléktábla a jól ismert utazónak és hegymászónak, František Kelének állít emléket, aki 2014 októberében hunyt el a Tengerszem-csúcsról történő ereszkedés során. Ezen kívül két hegyimentőnek állítottak emléktáblát, egyikük Peter Zábojník, az önkéntes Tátrai Hegyi Szolgálat tagja, aki tavaly halt meg a Simon-toronyra történő mászás során, a másik pedig Bogusław Probulski lengyel hegymászó, síelő, barlangász és hegyimentő, akit 1994-ben a Giewonton halt meg. További két emléktábla a Magas-Tátrában életüket vesztett turistáknak állít emléket.
A Szimbolikus temetőben jelenleg 391 emléktábla található 516 névvel, közülük többen nem a Tátrában, hanem a világ más hegyeiben vesztették életüket. Az új táblák jóváhagyása a Szimbolikus Temető Kuratóriumának hatáskörébe tartozik, elhelyezésük a TANAP Állami Erdészet Terepi Szolgáltató Központjának feladata. A TANAP mint a temető fenntartója gondoskodik a temető, beleértve a híres gyetvai keresztek és a kápolna karbantartásáról, melynek harangjába az alábbi mottót vésték: A holtaknak emlékül, az élőknek figyelmeztetésül!
Forrás és fotó: https://www.tatryportal.sk

Hirdetés
Hirdetés