80 éve látogatható a Szimbolikus temető

80 éve látogatható a Szimbolikus temető

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/08/10
1940. augusztus 11-én nyitották meg a turisták előtt a Poprádi-tó közelében, az Oszterva meredek nyugati lejtői alatt egy hangu­latos cirbolyafe­nyő-ligetben létesített Szimbolikus te­metőt.
Hirdetés

80 évvel ezelőtt, 1940. augusztus 11-én nyitották meg a turisták előtt a Poprádi-tó (Popradské pleso) közelében, az Oszterva (Ostrva) meredek nyugati lejtői alatt egy hangu­latos cirbolyafe­nyő-ligetben létesített Szimbolikus te­metőt, amely a Magas-Tátrában és a világ más hegységeiben ál­dozatul esett hegymászóknak, turistáknak, valamint a Tátra nevezetes személyiségeinek állít emléket.

„A halottak emlékére, az élők figyelmeztetésére”

A temető mottója az alábbi: „A halottak emlékére, az élők figyelmeztetésére”. Nem valódi temetőről van szó, itt nincsenek sírok, a Magas-Tátra áldozatai nem itt vannak eltemetve, ez a hely egy kis ká­polna melletti kősziklákon elhelyezett emléktáblák és keresztek sokasága. A fake­resztek javarészt Jozef Fekiač-Šumný gyetvai népművész alkotásai.

A XX. század kezdetén a Magas-Tátra különböző pontjain egyre több helyen emléktáblák kezdtek megjelenni, melyeket a hegységben tragikus balesetek során életüket vesztett turisták, hegymászók hozzátartozói, barátai helyeztek el. A Magas-Tátrában addig szerteszét ta­lálható, a hegyek iránt érzett olthatatlan szeretetüknek áldozatául esők emléktábláinak összegyűjtése Otakar Štáfl cseh festőművésznek, a Poprádi-tavi menedékház akkor társ-gondnokának az ötlete volt. A gondolat megszületése után egy évtizeddel a Csehszlovák Turisták Klubjának titkára, Alojz Lutonský lett megbízva az ötlet megvalósításával. A Szimbolikus temetőt eredetileg a Menguszfalvi-völgyben, a Pátria lábánál kívánták létrehozni, mivel azonban ez a terület a tátrai zergék miatt fokozott védelmet élvez, így esett a választás az Oszterva sziklái alatti területre.
80 éve látogatható a Szimbolikus temető-2
Szimbolikus temető
80 éve látogatható a Szimbolikus temető-2
Forrás: Nagy Árpád
A kápolna építése 1936 nyarán kezdődött, és kb. egy hónappal később már fel is szentelték. A régi szepesi építkezésekre emlékeztető stílusban felépített kápolna oltárképét Štáfl maga festette. A hegymászók, a hegyivezetők és a turisták már abban az évben megemlékezést tartottak a kápolna mellett. A temető hivatalos megnyitására 1940. augusztus 11-én került sor, az első emléktábla, amelyet elhelyeztek ebben a rendhagyó temetőben, az 1907-ben a Simon-toronyról ereszkedés közben lezuhant pécsi Wachter Jenő emléktáblája volt. A kápolna oltárképén egy faragott tábla szemlélteti egy halott hegymászó lehozatalát, az alábbi felirattal: „A hegyek áldozatainak”. A Szimbolikus temető kápolnája mellett minden év őszén, október utolsó hétvégéjén ökomenikus szertartással emlékeznek meg a hegyek áldo­zatairól. 
80 éve látogatható a Szimbolikus temető-1
Szimbolikus temető
80 éve látogatható a Szimbolikus temető-1
Forrás: Nagy Árpád
Napjainkban a kápolna körüli gránitsziklákon több száz, a Tátra és más magashegységek áldozatául esett hegymászó és turista, a Hegyi Mentőszolgálat munkájuk során életüket vesztett tagjainak neve olvasható. Közülük öt magyar hangzású névvel találkozhatunk. Wachter Jenő (1887-1907), Teschler Imre (1896-1919), Szűtsy László (1918-1957), Rigó Péter (1944-1965), valamint Farkas Zsolt (1969-1997) és Antal Péter (1977-2001) emléktáblája mellett zömében szlovák és lengyel hegymászók és tu­risták emléktáblái találhatók meg a sziklafalakon. Az áldozatok nemzetiségétől függetlenül azonban minden emléktábla mögött egy emberi dráma rejtőzik. A Szimbolikus temető jelenleg nemzeti kulturális emlék, és a Tátra egyik népszerű turisztikai célpontja.
Forrás: https://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: Julita Chudko

 

Hirdetés
Hirdetés