Halottak napi megemlékezés a Szimbolikus temetőben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/11/06
Hirdetés
Október 21-én, Halottak napjához közeledve ezúttal is megtartották a hegyek áldozatairól történő szokásos, szentmisével egybekötött megemlékezést a Magas-Tátrában, a Poprádi-tó közelében található Szimbolikus temetőben. A megemlékezést korábban október utolsó szombatján tartották, de ezzel kapcsolatban több megkeresés érkezett a temetőt fenntartó Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetéhez (Śtátne lesy TANAPu), melyben kifogásolták, hogy megemlékezés sokszor egybeesik Mindenszentek, valamint Halottak napja ünnepével, amikor sokan a temetőben szeretnék felkeresni hozzátartozóik, barátaik nyughelyét, miközben ezen a megemlékezésen is szeretnének részt venni. Ezen kéréseknek eleget téve a megemlékezést az elmúlt évtől október utolsó előtt szombatján rendezik.
Az Oszterva sziklái alatt található cirbolyafenyő ligetben a legutóbbi megemlékezés óta eltelt egy évben 13 új emléktáblát helyeztek el, így jelenleg 374 emléktáblán 494 áldozat neve olvasható, további 28 áldozat neve a Szlovák Nemzeti Felkelésnek a Tátra területén történt tragikus eseményeihez kapcsolódik.

Az idei évben elhelyezett emléktáblákon nem csak a Magas-Tátrában, hanem más hegységekben elhunytak neve is szerepel. Az Oszterva lábánál lévő sziklákon emléktáblát kapott a lengyel Wojciech Wróz, aki 1986 augusztusában halt meg a K2-ről történő ereszkedés közben. Ugyanezen a táblán olvasható a kitűnő lengyel hegymászónő, Halina Krüger-Syrokomska neve, aki szintén a K2-n vesztette életét 1982 júliusában. Rajtuk kívül a hegyekben vesztette életét a lengyel Przemyslaw Artur Kaczmarek, aki 2012 júliusában a Grossglocknerről történő ereszkedés közben hunyt el, az ugyancsak lengyel Grzegorz Kukurowski és Lukasz Chrzanowski pedig a Himalájában, a Shivling északi falán vesztették életüket 2016-ban.
A lengyel Elzbieta „Glajza“ Fijalkowska 2014 júniusában a Papirusz-csúcsról történő ereszkedés közben szenvedett balesetet, a szlovák Maroš Balunt pedig lavina sodorta el a svájci Safien Thalkirch hegycsúcs közelében. A cseh turista, Ernst Hanisch 2014 augusztusában a Hunfalvy-völgyi menedékháztól történő ereszkedés közben szenvedett halálos balesetet, a szlovák Maroš Körtvélyesi a múlt évben az Elülső-Bástya, a lengyel Emilia Bartkowska pedig 2014-ben a Kis-Viszoka megmászása során vesztette életét. A szlovák Damián Kaleta 2015 júliusában a Tátra-csúcs havas főszakadékában zuhant le, az ugyancsak szlovák Richard Böhmer 2016 áprilisában a Késmárki-csúcsról történő lesíelés közben, a cseh Václav Veselý 2016 novemberében a Róth Márton-csúcs traverzálása közben zuhant le és szenvedett halálos balesetet. Az ezidáig elhelyezett utolsó emléktáblán Vlado Štrba szlovák hegymászó neve olvasható, aki 2016-ban nem tért vissza a Mount Everestre tervezett expedíciójáról.

A Szimbolikus temető elengedhetetlen tartozékai a gyetvai fafaragók által készített fakeresztek, melyekből ma már 79 látható az Oszterva lábánál. „Ebben az évben 22 keresztet vittünk be a műhelybe, melyek közül 14-et már helyreállítottak és az eredeti helyükön ismét felállítottunk, a fennmaradó nyolcat pedig fokozatosan restaurálják, majd természetesen ezeket is visszaállítjuk eredeti helyükre” – mondta el a nemzeti park illetékes szakembere.
Hirdetés
Hirdetés