Emléktáblát állítottak a Szimbolikus temetőben a Tátra első áldozatának Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/11/01
Hirdetés
A holtaknak emlékül, az élőknek intelmül!
Október 21-én délelőtt ezzel a jelmondattal szólt a harang a Poprádi-tó (Popradské pleso) melletti cirbolyafenyő ligetben, az Oszterva (Ostrva) nyugati fala alatt, ahol egy év szünet után ismét megemlékeztek a hegyek áldozatairól. A Tátra szlovák és lengyel oldalán a legutóbbi megemlékezés óta a hegyimentők statisztikájába felvett nevek felolvasásával a résztvevők tisztelegtek mindazok előtt, akik a hegyekben vesztették életüket. A TANAP Állami Erdők által kezelt Szimbolikus temetőben jelenleg 398 emléktábla van, amelyeken összesen 535 név szerepel.
A Tátrában évről évre nő az áldozatok száma, ezért egyre több emléktáblát helyeznek el a Szimbolikus temetőben, eddig azonban nem emlékeztek meg a Tátra első ismert áldozatáról. Október 21-én azonban a temetőben található kápolna előtti sziklán elhelyeztek egy emléktáblát, amelyet a 368 évvel ezelőtt tragikusan elhunyt Adam Kaltstein szepesbélai bíró emlékének szenteltek.

A Szimbolikus temető létrehozásának ötlete 1930-ból, Otakar Štafl († 60) prágai festőművésztől származik, aki szerette a Tátrát, és sok időt töltött ott. A hegyivezetők először 1939. november 1-jén helyeztek el koszorút a kápolnánál a halottak emlékére, és azóta is így tisztelegnek az áldozatok emléke előtt. Az egyik első emléktáblát a brünni hegymászónak, Alfonz Frantanak szentelték, aki 1937. március 9-én egy lavina alatt vesztette életét a Liptói-Tátra északi részén található Szomorú-völgyben (Smutná dolina).
Az évek során több száz emléktáblát helyeztek el az áldozatok nevével, de a Tátra első feljegyzett áldozatának eddig nem volt itt emléktáblája. Adam Kaltstein szepesbélai bíró és egyházi felügyelő volt a Tátra első ismert áldozata, aki egyben lelkes kincskereső is volt. Egy ilyen kirándulás azonban végzetesnek bizonyult számára, ugyanis miközben a Bika-hegyre (Bujačí vrch) indult arany után kutatni, lezuhant az egyik völgybe. „Ő az első feljegyzett áldozata a hegyeinknek, és méltó, hogy 368 év után emléktáblája legyen ezen az emlékhelyen” – mondta Milan Vdovjak amatőr történész.

Hirdetés
Hirdetés