A hegyek áldozataira emlékeztek a Szimbolikus temetőben

A hegyek áldozataira emlékeztek a Szimbolikus temetőben

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/11/02
Október 22-én a Magas-Tátrában, az Oszterva alatti szimbolikus temetőben ismét megemlékeztek a hegyek áldozatairól. A legutóbbi megemlékezés óta két új táblát helyeztek el a szimbolikus temetőben.
Hirdetés
Október 22-én, szombaton a Magas-Tátrában, az Oszterva (Ostrva) alatti szimbolikus temetőben ismét megemlékeztek a hegyek áldozatairól. A Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) a honlapján közölte, hogy a Poprádi-tó (Popradské Pleso) melletti emlékhelyen a Covid-19 járvány okozta szünet után az idei megemlékezés – melyen a becslések szerint kb. 200 érdeklődő vett részt – ismét a megszokott formában zajlott.
Újabb nevek…

Két új tábla a sziklákon

A résztvevők a Tátrában elhunytak nevének felolvasásával – akik a legutóbbi megemlékezés óta a Tátra szlovák vagy lengyel oldalán bekerültek a hegyimentők statisztikájába – tisztelegtek mindazok előtt, akik a hegyekben vesztették életüket. A megemlékezés szentmisével zárult.
A természetvédők arról számolnak be, hogy a legutóbbi megemlékezés óta két névtáblát helyeztek el a szimbolikus temetőben. Egy férfit még 2014 júniusában temetett maga alá egy kőlavina a Hincói-hágóban (Hincovo sedlo), egy nő pedig 2021 augusztusában halt meg az osztrák Alpokban, a Pietrach-csúcsról való leereszkedés közben.”

400 tábla, 537 áldozat

"Az Oszterva alatti cirbolyafenyő ligetben jelenleg 400 tábla van elhelyezve, melyekre 537 hegyi áldozat nevét vésték fel” – áll a TANAP Igazgatóságának közleményében. Az új emléktáblák jóváhagyása a Szimbolikus Temető Kuratóriuma, míg elhelyezésük a Turisztikai Infrastruktúra Gondozási Központ feladata. A temető kezelőjeként ez a szervezet gondoskodik a terület karbantartásáról, beleértve a híres gyetvai (Ďetva) kereszteket, melyeket a gyetvai kézművesek kifejezetten erre a helyszínre készítettek. Ugyancsak a központ gondozza a kápolnát, amelynek harangján az alábbi  felirat olvasható: „A holtaknak emlékül, az élőknek figyelmeztetésül”.
A több mint 70 fakereszt közül a TANAP munkatársai ebben az évben kilenc keresztet újítottak fel, emellett a nyári szezon előtt új korlátokat is felszereltek a Szimbolikus temető területén, amelyet 1940 augusztusában avattak fel. Az emlékhely létrehozásának ötletét Otakar Štáfl cseh festő vetette fel az 1920-as években. A szimbolikus temető közel 60 évvel ezelőtt felkerült a Szlovák Köztársaság Műemlékek Alapjának központi jegyzékébe. „A temető csak a nyári szezonban látogatható, november 1-től június 14-ig a téli zárlat miatt nem látogatható” – zárja a TANAP igazgatóság.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

 

 

Hirdetés
Hirdetés