Visszakapta eredeti formáját a Szimbolikus temető kápolnája Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/11/17
Hirdetés
2021 novemberében eredeti formájában felújították a Magas-Tátrában, az Oszterva (Ostrva) alatt található Szimbolikus temetőben található kápolna tetőszerkezetét, visszaállítva ezzel az 1940-es években látott külső megjelenését. Amint Jana Tomalová, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (Štátne lesy TANAPu) munkatársa, a temető kezelője elmondta, a múlt századi átalakítások során az eredeti zsindelytetőt újakkal fedték le, ezáltal eltűntek a tető különleges elemei, a kihegyezett végű zsindelyek. Úgy tűnhet, hogy ez csak egy jelentéktelen részlet, de a hegyes végű zsindely adta vissza a kápolna 1940-es évekbeli eredeti külső megjelenését. A tetőszerkezet átalakításához egy 1949-es történelmi fényképet használtak fel. A kápolna zsindellyel fedett sátortetőjének csúcsán hagyma alakú tetővel fedett kis torony emelkedik (tetején fakereszttel), melyben egy eredeti kis harang található a Szimbolikus temető jelmondatával: „A holtak emlékére, az élők figyelmeztetésére”.
Igor Cpin, a Felsőhági (Vyšné Hágy) Természetvédelmi Körzet vezetője szerint a látogatók 2022 júniusában nyolcvan év után ismét eredeti szépségében láthatják majd a kápolnát, a Szimbolikus temető ugyanis november 1. és június 14. között a téli zárlat miatt nem látogatható.

Az új zsindelytető vörösfenyőből készült, míg korábban közönséges lucfenyőből készült zsindelyt használtak. Az eperjesi (Prešov) Regionális Örökségvédelmi Hivatal poprádi irodájának vezetője szerint a jó minőségű vágott zsindely alapvető karbantartás és festés nélkül is hosszabb ideig ellenálló lesz a zord tátrai körülményekkel szemben. A munkát a „Tatranský šindeľ” nevű társaság végezte, melynek portfóliójában szerepel többek között Árva vára (Oravský hrad) vagy a nemzeti kulturális műemléknek számító kluknavai fedett fahíd (Drevený krytý most v Kluknave) felújítása is.
A Szimbolikus temetőt a Szlovák Turisták és Síelők Klubja által megrendezett „Tátrai Ünnepek” programjának részeként avatták fel 1940. augusztus 11-én, majd 1963. október 30-án került fel a nemzeti kulturális emlékek listájára. Az Oszterva alatti cirbolyafenyő ligetben 398 emléktábla található 535 áldozat nevével, az elmúlt évben hét új emléktáblát helyeztek el nyolc névvel.

Hirdetés
Hirdetés