A Szimbolikus temetőben a hegyek áldozataira emlékeztek

A Szimbolikus temetőben a hegyek áldozataira emlékeztek

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.tanap.sk
2023/10/27
Eddig négy, és még idén további két új emléktábla a Szimbolikus temetőben (Symbolický cintorín).
Hirdetés

Október 21-én a Poprádi-tó (Popradské pleso) mellett található Szimbolikus temetőben (Symbolický cintorín) a hegyek áldozatainak emléke előtt tisztelegtek. A legutóbbi megemlékezés óta négy új emléktábla került a cirbolyafenyőligetben található sziklákra, a következő napokban még egy emléktábla elhelyezésre kerül, valamennyi egy-egy névvel. A résztvevők a legutóbbi megemlékezés óta a Tátra szlovák és lengyel oldalán a hegyimentők statisztikáiban megjelent áldozatok nevének felolvasásával tisztelegtek mindazok előtt, akik életüket áldozták a hegyekért.

Négy új emléktábla, négy áldozat

Tavaly ősz óta négy új emléktábla került a Szimbolikus temetőbe. Az egyik az ismert lengyel hegymászó és sportmászó-oktató, Kacper Tekieli emléktáblája, akit idén májusban sodort el egy lavina a Svájci-Alpokban. Tekieli több Himalája-expedíció résztvevőjeként a Tátrában kezdte hegymászó pályafutását. Az Oszterva (Ostrva) alatt található a 2019-ben a Mont Blanc-on lezuhant hegymászó, Matúš Brezovský emléktáblája, egy másik emléktábla Ján Jamborek magashegyi turistaoktatónak állít emléket, akit 2021 augusztusában a Márta-csúcsról (Zlobivá) történő ereszkedés közben egy lezuhanó szikla talált el. A negyedik Renáta Uhlárová, a Szlovák Turisztikai Klub tagjának az emléktáblája, aki 2021-ben a Krivánról (Kriváň) való ereszkedés közben szívelégtelenségben hunyt el. A következő napokban helyezik el a sziklákon Dawid Urbańczyk emléktábláját, aki 2023 júniusában zuhant le a Batizfalvi-csúcsról (Batizovské štít).

Hamarosan újabb emléktáblák kerülnek elhelyezésre

A Szimbolikus temetőben jelenleg 404 emléktábla található, ezeken összesen 554 áldozat neve szerepel. Kedvező körülmények esetén hamarosan elhelyezik a kápolnát felépítő Michal Orolin kőművesmester és segédei, Ján Orolin és Ján Svitaň emléktábláját, akik 1936-ban Jozef Kačuč asztalossal közösen építették fel a Szimbolikus temető kápolnáját.

A Szimbolikus temetőben a hegyek áldozataira emlékeztek-1
A Szimbolikus temető kápolnája
A Szimbolikus temetőben a hegyek áldozataira emlékeztek-1
Forrás: Nagy Árpád

Az áldozatok nevét tartalmazó új táblák jóváhagyása a Szimbolikus Temető Kuratóriumának hatáskörébe tartozik, felállításuk a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Turisztikai Infrastruktúra Kezelő Központ feladata. Ez a szervezet gondoskodik a temető, beleértve a híres gyetvai (Ďetva) keresztek és a kápolna karbantartásáról is, amelynek harangján a következő felirat olvasható: „A holtaknak emlékül, az élőknek figyelmeztetésül”
2023-ban a gyetvai fafaragók által kimondottan a temetőbe szánt több mint hetven keresztből négyet újítottak fel a TANAP munkatársai, emellett a nyári szezon előtt két hidat is felújítottak a Szimbolikus temető területén, melyet 1940 augusztusában nyitottak meg a nyilvánosság előtt. Otakar Štáfl cseh festő a XX. század 20-as éveiben vetette fel az ötletet, hogy a Tátrában szimbolikus emlékhelyet hozzanak létre a hegyek áldozatainak. A november 1-től június 14-ig, a téli zárlat idején nem látogatható Szimbolikus temető 1963 októberében felkerült a Műemléki Alap jegyzékébe.
Forrás: https://www.tanap.sk

Hirdetés
Hirdetés