Megemlékezés a hegyek áldozatairól Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/11/12
Hirdetés

Szokás szerint október utolsó előtti szombatján gyűltek össze a Magas-Tátrában található Szimbolikus temetőben azok, akiknek a családtagjai, barátai a hegyekben vesztették életüket. A Szlovákiában életbe lépett új adatvédelmi törvény rendelkezései szerint ezúttal első alkalommal csak a legutóbbi megemlékezés óta életüket vesztett áldozatok számát ismerhetjük meg, az elhunytak neve ma már nem hozható nyilvánosságra. A hegyek áldozatainak listáját olvasgatva csak általánosságokat tudhatunk meg a hegyekben bekövetkezett balesetekről. A hegyek áldozatai mára statisztikai adattá váltak.
Az új adatvédelmi irányelvek az emléktáblákon is megjelentek. A megemlékezés résztvevőit tájékoztatták arról, hogy az elmúlt évben négy új emléktáblát helyeztek el a Szimbolikus temetőben az áldozatok nevével, de arról nem eshetett szó, hogy konkrétan kik voltak az áldozatok. A négy áldozat közül három a Magas-Tátrában vesztette életét, a negyedik áldozat pedig Kínában, a Muztagh Ata hegységben vesztette életét.

Az Oszterva sziklái alatt jelenleg 378 emléktábla található, ezeken összesen 498 áldozat neve szerepel. A tragédiák nagy részét az időjárás, vagy pedig az emberi tényezők okozzák. A legutóbbi, 2017 októberében tartott megemlékezést követően a Tátra szlovák oldalán 16 személy vesztette életét, közülük 11 fő az idei évben. „A balesetek okai között első helyen a szélsőséges időjárási körülmények szerepelnek. A jeges január nem csak a zergéket tizedelte meg, hanem emberi életeket is követelt. Három olyan halálos baleset történt a Tátrában, amikor az áldozat egyedül túrázott a hegyekben. Amennyiben ezek az áldozatok nem egyedül túráznak, balesetük valószínűleg nem tragikusan végződött volna” – emlékeztetett František Mrázik, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) hegyimentője.
A Tátra lengyel oldalán múlt év októbere óta 15 turista vesztette életét a hegyen. Amíg a szlovák oldalon a téli időszakban két halálos lavinabaleset is történt, addig a lengyel oldalon egy sem. A lengyel oldalon a legtöbb halálos baleset a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető útvonalon történt, míg a második leggyakoribb halálok a túra közben fellépő szívproblémákra vezethető vissza. A hegyimentők rendszeresen figyelmeztetik a turistákat, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények esetén ne induljanak túrázni, és soha ne becsüljék alá a hegyet. Erre emlékeztet a Szimbolikus temető kápolnájának harangjába vésett felirat: „A holtaknak emlékül, az élőknek intelmül”.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés