Egyedülálló fotómozaik a NEOWISE üstökösről Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2020/11/13
Hirdetés
2020 júliusában volt látható a Magas-Tátra felett a NEOWISE üstökös, melyről Petr Horálek cseh és Tomáš Slovinský szlovák fotós egyedülálló fotómozaikot hoztak létre. „A NEOWISE üstökös kialakulása” című, az üstökös fokozatos fejlődését ábrázoló fotómozaik 2020. november 2-án elnyerte a NASA rangos „A Nap tudományos fotója” címet, de szerepelt a BBC Sky and Night című brit magazinban is. A mozaik létrehozása mindkét fotós részéről komoly erőfeszítéseket igényelt.
„A NEOWISE üstökös kialakulása" az üstökös fényének és csóvájának fokozatos fejlődését mutatja be, amely ez év júliusában az északi féltekén az elmúlt 22 év legkiemelkedőbb üstökösévé vált. Annak érdekében, hogy a mozaik létrejöhessen, a cseh és a szlovák fotósok a láthatóság kezdetétől, július 9-től az augusztus 2-i esti égbolton történő gyengüléséig folyamatosan figyelték az égboltot.
Az üstököst mindkét fotós operatív módon, az időjárás alakulása szerint fotózta, és mivel nagyon hasonló technikával rendelkeztek, gyakorlatilag azonos minőségű digitális fájlokat tudtak előállítani. A legfőbb probléma az időjárás volt, ezért sokszor minimális alvással hosszú utakat kellett bejárniuk az üstökös nyomában.


Petr Horálek az üstököst követve gyakorlatilag minden nap utazott egész Csehországban, és többször Lengyelországban. Tomáš Slovinský pedig Szlovákia területén és krétai kirándulása során rögzítette. Mivel az égen lévő csillagokhoz képest az üstökös helyzete – amikor a Föld különböző pontjairól egy időben megfigyelték – nem különbözött egymástól, ennek köszönhetően végül lehetőség nyílt a rögzített képek egyetlen mozaikba illesztésére, amely kétnaponta mutatja be az üstökös fejlődését.
Az alkotók nem véletlenül választották háttérnek az éjszakai tájat és a csillagos égboltot, a fotósok egyetértettek abban, hogy a fotómozaik szimbolikusan emlékeztessen a csehszlovák csillagászatra, és emellett a Magas-Tátra masszívuma is jelenjen meg a fotón. A csehszlovák csillagászok a II. világháború után időszakban a Lomnici-csúcson, a Kő-pataki-tónál és Alsőerdőfalván nagy sikereket értek el az üstökös felfedezése terén, közülük a leghíresebb az 1948-ban a Kő-pataki-tótól felfedezett 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková nevű periodikus üstökös.

Az egyetlen hely, ahol az egész hegység pontosan északra vetül, és profiljával tökéletesen lemásolja azt a területet, ahol a NEOWISE üstökös fokozatosan haladt északkeletről északnyugatra júliusban, a Kecske-háton (Kozie chrbty) található Kecskekő (Kozí Kameň), melynek magassága 1255 méter. Ahhoz azonban, hogy a mozaikot helyesen rögzítse, Tomáš Slovinský fotósnak az egész képet nagyon szűk „időablakban” kellett fényképeznie, amikor a kiválasztott csillagképek pontosan a Tátra felett álltak.
Forrás és fotók: https://dromedar.zoznam.sk

Hirdetés
Hirdetés