A Tátra a Dunakanyarból – avagy a nagy szerelem nagy távolságból Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/11/27
Hirdetés
A határokon átívelő együttműködés legnagyobb örömünkre ismét példásan működött, így most átnyújthatjuk Önöknek ezeket a Szlovákia legmagasabb hegységét a távoli Magyarországról ábrázoló lélegzetelállító felvételeket.
Az elmúlt években többen is érdekes megfigyeléseket töltöttek fel a világhálóra, egy felvételen ábrázolva a Tátrát és a Dunát a budapesti Hármashatárhegyről. Akkoriban ezt a helyszínt valószínűsítettük az egyetlen pontnak, ahonnan ez a két szimbólum egyszerre látható. Ma már azonban tudjuk, hogy mi és mások is tévedtünk. Mai történetünk egyik szereplője, Dušan Belaň egy napon még egy lehetséges helyszínre hívta fel a figyelmünket, ahonnan a Duna és a Tátra szintén együtt látható. Mivel Szlovákia területéről ez lehetetlen, érthetően ez a másik pont is a magyar határtól délre fekszik. A hármashatárhegyi megfigyeléshez képest azonban ez a felvétel sokkal szemrevalóbb lett, egy abszolút lélegzetelállító kompozíció; egyetlen másodpercig sem kell keresnünk a Dunát a felvételen, és az egyedi kilátás más közismerten híres környékbeli látnivalók társaságában élvezhető.


Köszöntünk a Visegrádi-hegység Prédikálószék nevű csúcsán! Az Esztergomhoz - Párkányhoz közeli hegycsúcs mindenekelőtt a Dunakanyarra nyíló exkluzív kilátásáról ismert, de ideális időjárási körülmények között könnyen extázisba hozza a távfényképészeket is. Mindkét látványosság megfigyelhető a 2016-ban elkészült kilátóról, ami még inkább javít a kilátáson. Minderre persze méltóvá kell válni, előbb egy durván két és félórás, helyenként jelentősen meredek szakaszokkal tarkított kirándulást kell tenni Dömösről kiindulva. Pontosan így történt akkor is, amikor 2019 egyik leghidegebb hajnalán sikerrel fejeztük be küldetésünket, elkészítve az alábbi értékes és úttörő felvételeket.
Haladjunk „balról jobbra”, kezdjük előbb az előtérben látható közép-szlovákiai vulkanikus hegységek távoli panorámájával, majd középen az Alacsony-Tátra központi, a Gyömbér körüli részével (a nagyfelbontású kép feliratok nélkül itt látható).

A legjobban várt és legérdekesebb részletek azonban minden bizonnyal a Magas-Tátra magával ragadó díszletei a hegyormokkal, vele együtt pedig a hajók a Dunán. További bónuszok pl. a Klenóci-Vepor (Klenovský Vepor), az Alacsony-Tátra Király-hegy felőli gerince, és Visegrád (a nagyfelbontású kép itt).
Az előző kép legtávolabbi részei képen és leírásban. Látható a Magas-Tátra lengyel oldalán fekvő Zerge-hegy (Kozi Wierch) illetve a Tengerszem-csúcs (Rysy) is, ami azt jelenti, hogy a látkép északi irányban átszeli egész Szlovákia területét.
Elragadó hajnali részlet a Duna visegrádi szakasza fölött felragyogó Király-heggyel.
Hegyek távolabb jobbra a Király-hegytől, a legismertebb a Stolica-Kohút párosa.
Még jobban kelet felé távolodva további hegycsúcsokat, mint pl. a Gömör-Szepesi-érchegység és az Ökör-hegyek (Volovské vrchy) több csúcsát pillanthatjuk meg, ezek azonban csak az éppen hogy csak élvezhető felbontás határán mutatkoznak, illetve a láthatáron nem láthatóak, ebben az irányban ugyanis egy függőleges felhőzet akadályozta a kilátást a távolban lévő szlovák-ukrán határ felé.
„Ez valójában a Prédikálószékre irányuló második kísérletünk volt. Június elsején pechünk volt, akkor ugyanis a Tátra a hajnalhasadás szószerinti első pillanatában felhőkbe burkolózott, csupán egy rövid pillanatra tisztult ki számunkra a legkeletebbre fekvő Lomnici-csúcs és a Fecske-torony (Pyšný štít). Paradox módon ezek a legtávolabbi csúcsok, ezzel érthetően mégsem elégedhettünk meg, teljes értékű „jóvátételre” vártunk. Augusztus közepén már nem annyira kedvezőek a feltételek egy ilyesfajta megfigyeléshez, mint a nyári napforduló idején, mégis nagyon örültünk, hogy hogy most ez sikerült, legalább ebben a formában ahogy ez látható” – értékelték tevékenységüket maguk a megfigyelők.
Bízunk benne, hogy ez az egyedi összeállítás a Dunáról és a Tátráról, mint panoráma felvételeink egyik fő attrakciója elnyeri a tetszésüket. Kevés olyan pont akad, ahonnan ez a kombináció egyszerre látható és meg is örökíthető. Mindezeket figyelembe véve és megfelelő technikai eszközök segítségével további helyszín lehet a szomszédos és könnyen (autóval) megközelíthető Dobogókő, ahonnan már többen is megosztottak Tátra-megfigyeléseket, azonban a Duna felszínének egyidejű megörökítése nélkül. Mindenesetre bátran kijelenthetjük, hogy talán a Prédikálószékről készült Duna + Tátra kompozíció a legattraktívabb az összes közül.

Szerzők és fotók: Dušan Belaň és Dalibor Výberči.

Hirdetés
Hirdetés