Közép-Európában egyedülálló kiállítás nyílt Tátraszéplakon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/03/11
Hirdetés
A Magas-Tátrában található Tátraszéplakon (Tatranská Polianka) Közép-Európában egyedülálló digitális kiállítást nyitottak meg a közelmúltban. A kiállítás ötletgazdája Marián Bizub és Marián Aštáry, akik az Ótátrafüreden (Starý Smokovec) megvalósított Tricklandia projekt mögött is állnak. Ez utóbbit évente megközelítőleg 100 ezer turista látogatja. „Tátraszéplakon valami teljesen újat álmodtunk és valósítottunk meg, a modern technológiának köszönhetően a látogatók átélhetik, milyen érzés lenne bolygónk legmagasabb vízesésének tetején állni, úszni egy ismeretlen folyóban, vagy átkelni az Északi-sarkon” – mondta a projektről Marián Bizub.
Az egyedülálló kiállítás ideális tartalommal való megtöltéséhez hozzájárult Pavol Barabáš, az ismert szlovák természetfilmes, aki a kezdetektől együttműködött ezzel a kreatív csapattal. „Örültem neki, amikor a projekt megálmodói megkerestek, és remélem, hogy a digitális technológiának köszönhetően a látogatók kapnak egyfajta olyan belső késztetést, ami arra ösztönzi majd őket, hogy elmélyítsék tudásukat a bolygónkról, és a vele való kapcsolatunkról” – mondta a rendező.

 

A Polianka Galéria lehetőséget nyújt arra, hogy magunkon érzékeljük a világ azon helyeinek a hangulatát, ahová valóban csak a legmerészebb kalandorok jutnak el.

 

Marián Aštáry hozzátette, hogy a technológiának köszönhetően bárkinek lehetősége van eljutni bolygónk számos helyére, pl. a Domica-barlangba itt, Szlovákiában. „Különböző megjelenítési formákat használunk, mint pl. a digitális szimulációk, a virtuális valóság, a 3D vetítés, a kiterjesztett valóság, fények és árnyak” – mondta. Hozzátette, hogy a digitális kiállítás 600 m2-n helyezkedik el, ehhez jön az összesen 140 m2 felületű kivetítők és 120 m2 tükör.
A galéria jelenleg 11 témát jelenít meg, de az alkotók már most további témákon dolgoznak. A digitális galéria kialakítása 100 ezer €-ba került, a projekt megálmodói mindent, beleértve az épület megvásárlását és felújítását az alkotók saját zsebből fizették. „A Magas- Tátra ideális helyszín ehhez a tevékenységhez, a galéria elnevezését pedig maga a település neve ihlette, ezért lett Polianka Galéria. Megtetszett ez a hely, hiszen a legtöbb turista innen indul a Tátra legmagasabb csúcsára, a Gerlachfalvi-csúcsra vagy a Sziléziai házhoz. Bízunk benne, hogy a Tricklandiához hasonlóan a Polianka projekt is felkelti mind a gyereke, mind pedig a felnőttek érdeklődését, és tartalma szórakozást nyújt majd számukra” – tette hozzá Bizub.
A digitális galéria, amely a település központjában, az egykor a helyi élelmiszerboltnak és étteremnek is helyt adó épületben került kialakításra, minden nap 9:00 – 18:00 óra között lesz nyitva a látogatók előtt. A szervezők szerint a galériát a gyermekes családok, a fiatalok, de akár az idősebb korosztály is meglátogathatja, akik talán kevéssé ismerik a modern technológiában rejlő lehetőségeket. Már most készülőben van egy új kiállítás, melynek során a tervezők szorosan együttműködnek a természetvédőkkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás és fotók: https://spis.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés