Zaklatás szlovák módra: akár 33 000 euró bírságot is fizethetünk egy fotóért Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/11/29
Hirdetés
Úgy az amatőr, mind a hivatásos fotósok körében egyre népszerűbbé válik a drónokkal való repülés. Egy kamerával ellátott drónt már 23 eurótól könnyedén beszerezhetünk, de a piacon vannak népszerű darabok közel 8 ezer euróért is, mint pl. a DJI Phantom 4 RTK.
Egyre többen járnak drónnal kirándulni, túrázni, ahol repülnek, videóznak vagy fotóznak ezek használatával, akár védett területeken is. Az amatőr „drónozóknak” gyakran azonban fogalmuk sincs arról, hogy ez a tevékenység akár súlyos pénzbírsággal, a drón elkobzásával vagy megrovással büntethető.
Amint azt Richard Raymann hivatásos pilóta a „Z dróny” (Drónról) projekt munkatársa elmondta, ha egy magánszemély kereskedelmi céllal, pilótaengedély nélkül repül a drónnal, önmagában ezért 330 eurós bírságot szabhat ki a közlekedési hatóság, jogi személy esetében azonban a bírság összege 33 000 euróra emelkedik.

„Mindez egy 1998-as törvényen alapul. Az a tény, hogy a Tátrában és a fokozottan védett területek felett csak a föld felett 300 méteres magasságtól feljebb (azaz kisrepülőgéppel) szabad repülni, ellehetetleníti a drónok számára a külön engedély nélküli repülést.”
Richard elmondta, hogy egy ember által irányított drón max. a föld felett 120 méter magasságig repülhet. „A védett övezetekben viszont önmagában a repülés is csak a TANAP engedélyével lehetséges.”
Ilyen esetben a repülést 30 nappal korábban ún. „nyilvános hirdetőtáblán” kell közzétenni, ahol ezután bárki jelezheti, ha gondja van a tervezett repüléssel. A repülés így még abban az esetben is automatikusan meg lehet tiltani, ha a pilótáknak van engedélyük.
„Az elmúlt években a Tátrában élők nagyon érzékenyen reagáltak a drónokra, és tapasztalatom szerint sok ismerősömet és kollégámat megbírságolták a környezetvédelmi hatóságok, mert a Tátrában repültek.”
A védett övezetek listája megtalálható a maps.sopsr.sk oldalon. Komolyabb repülések esetén a produkciónak napidíjat kell fizetnie egy TANAP alkalmazottnak, aki elkíséri őket a hegyekbe, és folyamatosan ellenőrzi, hogy hol repülnek.
„Megértjük, hogy vannak ragadozó és más madarak, állatok, akiknek különböző időpontokban nyugalomra van szükségük. Ezt mindenképpen tiszteletben kell tartani, de szerintünk inkább az erdőirtást és a fakivágást, valamint a túlzott mértékű szálloda- és felvonóépítést kellene ellenőrizni ahelyett, hogy ebben a pandémiás időszakban a pilótaengedéllyel rendelkezők életét nehezítik, akik a rendkívül nehéz pilótavizsgákat követően szerződésekért küzdenek, és csak egy szép felvételt szeretnének készíteni egy drónról”.
Forrás és fotó: https://www.startitup.sk

Hirdetés
Hirdetés