A cirbolyafenyő Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/05/07
Hirdetés

A cirbolyafenyő (Pinus cembra) a Tátra talán legjellegzetesebb fenyőféléje, amely Európában csak a magashegységekben él, Lengyelországban egyedül a Tátrában fordul elő. Gyógyító tulajdonságai, valamint keménységének köszönhető széleskörű felhasználási lehetőségei régóta ismertek. Ezek idővel a cirbolyaállomány megritkulásához vezetett, jelenleg azonban a Tátrában élő valamennyi cirbolyafenyő megfelelő védettséget élvez. A cirbolya a tűlevelűek osztályába, azon belül a fenyőfélék családjába tartozik. Lassan növekszik, viszont meglehetősen hosszú ideig él, jól ellenáll az alacsony hőmérsékleteknek, a szélviharoknak és a kártevőknek is. Koronája sűrű és szabályos, ágai gyakran a földig érnek. A fiatal fák kérge sima felületű, világos- vagy barnásszürke, idővel aztán gyantás hólyagok és hosszanti barázdák jelennek meg rajta. Merev, hegyes tűlevelei 5-9 cm hosszúak és tömött csomókban ötösével állnak. A cirbolyafenyő átlagos magassága 35-40 méter.

Jelenleg a Tátrában élő cirbolyafenyők nagy része legalább 300 éves, de Európában él egy olyan példány is, amelynek életkora kb. 1200 év.  A Tátrában elsősorban az erdő felső határán, valamint a törpefenyő övezet alsó részén, kb. 1500 méter tengerszint feletti magasságban találkozhatunk vele. A Tátra lengyel oldalán a legmagasabban élő cirbolyafenyő a Wołoszyn masszívumában található, 2020 méter magasságban. A Lengyel-Tátra nyugati részén a legnagyobb cirbolyaállományok a Száraz-Gáspár-völgyben (Sucha Dolina Kasprowa), valamint a Fehér-völgyben (Dolina Białego) találhatók, de egy-egy példánnyal szinte valamennyi tátrai völgyben találkozhatunk.
A korábbi, riasztóan alacsony cirbolyafenyő állomány a XIX. századi erdőirtásnak köszönhető, jelenleg azonban a hosszú évtizedek óta fennálló fokozott védelemnek köszönhetően a tátrai fák királynőjének tartott cirbolyafenyők fennmaradása biztosítottnak tűnik.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés