A tátrai turisták csoportjai Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/02/27
Hirdetés
Nap mint nap egymástól nagyon különböző emberek járják a Tátra turistaútjait. Eddig valószínűleg senki sem próbálta meghatározni a tátrai turisták főbb jellemvonásait. Mi sem tesszük ezt. Megpróbáljuk azonban szórakoztató módon körülírni a különböző csoportokba tartozó turisták jellemvonásait. Persze ezt azért senki ne vegye túlságosan komolyan…
1. Gyűjtő – A célja az, hogy minél több csúcsot meghódítson és minél több turistautat bejárjon. Ezért csak vonakodva tér vissza másodszor ugyanarra a helyre, és órákig képes számolgatni, hogy juthat el legegyszerűbben Lengyelországba a Liptói-Tátra legtávolabbi sarkából.
2. Rajongó – a gyűjtő ellentéte. Megvannak a kedvenc helyei, ahová minden lehetséges alkalommal visszatér. 17-szer volt a Gáspár-csúcson, 7-szer a Giewonton és 35-ször Kuźnicéban.
3. Hegymászó – nem szereti, ha csupán a két lábát kell használnia. Emiatt aztán nem nagyon szereti a Nyugati-Tátra turistaútjait, de akár többször is szívesen felmegy a Zawratra vagy a Sas útra, ahol a kezeit is tudja használni.

4. Csavargó – a mászó ellentéte. Legjobban a Nyugati-Tátra szelíd dombjait szereti, ahol nem riad vissza a több órás sétáktól sem. Nem unalmas neki a Sebes, az Ék-hegy vagy a Volovec, de a Magas-Tátrába csak nagyon ritkán megy el.
5. Meteorológus – nem indul a hegyekbe, ha csak 1 % esélye is van csapadéknak. Kell neki a napsütés és a kilátás. A panoráma nélküli túrázást időpocsékolásnak gondolja.
6. Túlélő – Bear Grylls a Tátrában. Eső, hó, szélvihar – semmi sem riasztja el és szegi kedvét. „Ha esni fog, legfeljebb valami könnyebb túrára megyek”.
7. Sprinter – közel lakik a Tátrához, és legtöbbször csak egy napra ugrik fel a hegyekbe. Kora reggel indul a hegyekbe, végigjárja a tervezett utat, és már indul is haza. Gyakran jár a Tátrában, de mindig röviden.
8. Hosszútávfutó – távolabb él a Tátráról, így ha eljut a Tátrába, több napig ott is marad. Ezalatt bejárja a Tátrát a Chochołowi-völgytől a Halastóig, majd otthon két hétig nyalogatja a sebeit.
9. Cirkáló – mindig körtúrát választ, nem szereti, ha ugyanazon az útvonalon kell visszamenni, mint amelyiken felfelé ment.
10. Pingpongozó – olyan útvonalat választ, ahol fel is és le is ugyanazon az úton kell menni, és a végén ugyanoda érkezik meg, ahol az autóját hagyta.
11. Márkarőrült – csak Gore-texben, Vibram talppal és GoPro-val tudja elképzelni a túrát. A drága felszerelés nélkül nem látja értelmét egy hegyi túrának. A hátizsákja tele van izotóniás italokkal és szárított élelmiszerekkel.
12. Cserkész – kötött pulóverben és házi füstölt kolbásszal a hátizsákban indul a hegyekbe. A bakancsa szinte szétesik, de majd csak a következő túra előtt hajlandó megcsináltatni. Természetesen van nála termosz, zsebkés, elsősegélycsomag.
13. Vagány – volt már a Sas úton, a Tengerszem-csúcson, és az Isten tudja, hol máshol – és egyik sem volt nehéz neki. Bárhová elindul, mert minden könnyű neki, számára a magashegyi túrázás triviális sport.
14. Félős – nem indul el a Sas útra és a Tengerszem-csúcsra, mert az túl nehéz neki. Csendben, kényelmesen gyalogol a völgyekben, nagy ritkán felmegy esetleg a Lúd-nyakra vagy az Őzike-szikára.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés